Hirdetés

Fontos appok, amiket akkor is érdemes telepítened, ha nem használod őket minden nap

|

Számos olyan hazai alkalmazás elérhető már, amely segít az ügyintézésben, vagy csak egyszerűen jól jöhet a mindennapokon akkor is, ha nem használod aktívan.

Hirdetés

Alkalmazásokról szól minden az okostelefonok világában, a gyári funkciókat is kvázi appokból érheted el, és sokkal többet hozhatsz ki eszközeidből, ha vásárlás után az alkalmazásboltok felé veszed az irányt, majd vad letöltögetésbe kezdesz. Valószínű, hogy a telepített appok töredékét fogod a mindennapokban használni; míg egy Facebook, Instagram vagy TikTok naponta előkerülhet, más programokat heti, havi rendszerességgel nyitsz meg, vagy csak nagyon ritkán, eseti alapon - mégis jó, ha kézközelben vannak, mert amikor szükséged van rájuk, szó szerint életet is menthetnek.

Ebben a cikkben kimondottan olyan, többnyire iOS-re és Androidra is elérhető alkalmazásokat gyűjtöttünk össze, amelyeknek az a célja, hogy életed nehéz szituációiban segítsenek, megkönnyítsék az ügyintézést, időt, energiát spóroljanak meg neked. Ezek mindegyike teljesen ingyenes, szerencsére minimális helyet foglalnak, és végképp érdemes ennyit rájuk áldozni azért, hogy ha úgy hozza az élet, ne kelljen az interneten keresgélned, automaták után kutatnod vagy épp tanácstalanul kószálnod az erdőben.

Hirdetés

Simple (iOS, Android, AppGallery)

Az OTP által üzemeltetett Simple alkalmazás, ahogy azt remekül kitalált neve is mutatja, azért született meg, hogy egyszerűvé tegye a mindennapokat. Számos hasznos funkcióval rendelkezik, és ezek tárháza folyamatosan bővül. Az autósok könnyedén, rendszámuk elmentése után egy gombnyomással vásárolhatnak parkolójegyet anélkül, hogy egy automatát keresve ki kellene deríteniük, mely zónában tartózkodnak, és autópálya-matricát is szerezhetnek, ami különösen akkor jöhet jól, ha a pályára felhajtást követően jut eszükbe, hogy elfeledkeztek erről. Az appban válthatnak jegyet és bérletet a BKK, a Volánbusz, a GYSEV és számos más közlekedési szolgáltató járataira, befizethetnek csekkeket QR-kód beolvasásával, biztosítást köthetnek, SuperShop-pontokat gyűjtögethetnek, de még adományozhatnak is. A szórakozni vágyók a Cinema City mozikba, fesztiválokra, színdarabokra és zenei eseményekre válthatnak belépőt, bulikat kereshetnek. Az app lehetőséget nyújt továbbá taxirendelésre (Főtaxi), illetve bizonyos hűségkártyáidat is tárolhatod benne, hogy a pénztárcádat ne nyomják fölöslegesen. A Simple rendszert egyébként számos szolgáltató használja internetes vásárlások lebonyolításához, már csak ezért is ajánlott regisztrálni.

E-kárbejelentő (iOS, Android, AppGallery)

Akármennyire körültekintő vagy, sajnos előfordulhat, hogy saját figyelmetlenségedből adódóan vagy más hibájából autóbalesetet szenvedsz. Ha van biztosításod, az eseményről a klasszikus kék-sárga bejelentőlapon nyújthatsz részletes tájékoztatást a biztosítóknak - vagy használhatod a Magyar Biztosítók Szövetsége által kiadott E-kárbejelentőt, amivel még több hasznos információt adhatsz át. Az alkalmazás a megnyitását követően végigvezet a teendőkön: onnantól, hogy állítsd le a motort és kapcsold be a vészvillogót, odáig, hogy beküldöd a kitöltött bejelentőt az illetékes szerveknek. Gépkocsid adatait elmentheted a gyorsabb kitöltés érdekében, és még jobb, ha a baleset minden résztvevője rendelkezik az appal, amely könnyedén összefésüli az információkat. A bejelentéshez csatolhatsz GPS-adatokat, fotókat és videókat, rögzíthetsz hangfelvételt, választhatsz helyszínrajzot ikonokkal, vagy rajzolhatsz szabad kézzel, a generált PDF pedig eljut mind a biztosítókhoz, mind a felekhez e-mailben.

EESZT (iOS, Android, AppGallery)

Bár a magyar kormány eltörölte mind a maszkviselésre, mind az oltási igazolvány használatára vonatkozó szabályozásokat, sosem tudhatod, mikor lesz újra szükség a plasztikkártyára, illetve ha külföldre utazol, jó eséllyel kellhet az uniós igazolás is - egy papírlapot hurcolászni viszont meglehetősen kényelmetlen. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér webes felületén amellett, hogy foglalhatsz oltási időpontot, hozzáférhetsz korábbi leleteidhez is, továbbá lekérdezheted e-receptjeidet, e-beutalóidat. Ugyan ezek a funkciók a mobilos EESZT alkalmazásban még nem kaptak helyet, megtalálhatod benne a digitális, nemzetközileg elfogadott oltási, teszt- és gyógyultsági igazolványokat, láthatod az oltások típusát és időpontját is. Szintén hasznos, hogy kiolvashatod belőle taj-számodat, ám ennek ellenére is ajánlott magadnál tartanod taj-kártyádat, mert nem garantált, hogy mindenhol elfogadják a számsor bediktálását. Remélhetőleg idővel a többi, weben elérhető funkció is bekerül a mobilos appba.

BudapestGO (iOS, Android)

A BKK korábban is próbálkozott többféle alkalmazással tájékoztatni a Budapesten közlekedőket, de egyik sem volt annyira profi, mint a BudapestGO, amelyben minden megtalálható, amire egy BKV-zónak szüksége lehet. Amellett, hogy dizájnja modern, letisztult, támogatja a widget főoldalra való kihelyezését, működése pedig gyors, funkciók tekintetében is rengeteget kínál. Az appban valós időben láthatod a tömegközlekedési járművek pozícióját, várható érkezési idejét, a közeledben lévő megállókat. Tájékoztatást kapsz a forgalmi változásokról, és utazást is tervezhetsz, méghozzá úgy, hogy a program a FUTÁR rendszer minden információját felhasználja, így mutatva meg neked a legoptimálisabb útvonalakat. Elmentheted kedvenc megállóidat, hogy pontosan tudd, mikor érkeznek oda az egyes járművek, vagy járataidat, hogy értesítést kapj az esetleges változásokról, fennakadásokról. Az appban továbbá jegyet és bérletet is vásárolhatsz: menetjegyek, 30 és 90 perces, időalapú jegyek, havi, negyedéves és éves bérletek is kaphatók, akár automatikus újravásárlással és lejáratfigyelmeztetéssel, hogy biztosan elkerüljük a büntetéseket.

ÉletMentő (iOS, Android)

Ha van alkalmazás, amely tényleg nem hiányozhat senki készülékéről, az az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány által közösen fejlesztett ÉletMentő. Ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában, Csehországban és a szlovák hegyvidéken is működik, magyar, angol, német, cseh és lengyel nyelven egyaránt használható. Az appot megnyitva azonnal kapcsolatba léphetsz a mentőkkel, továbbíthatod tartózkodási helyed GPS-koordinátáit és főbb egészségügyi adataidat, továbbá láthatod, hol vagy pontosan, és hol található a legközelebbi defibrillátor, sürgősségi ambulancia, fogorvos vagy gyógyszertár. Emellett az Elsősegély fülön látható, hogy különböző helyzetekben (eszméletlenség, félrenyelés, vérzés, égési sérülés, áramütés stb.) mik a teendők - még metronómot is bekapcsolhatsz, hogy az újraélesztés során a mellkasi kompressziókhoz diktálja az ütemet. Az ÉletMentő alkalmazás használata nagyon egyszerű, készítői különös figyelmet fordítottak arra, hogy bárki akár előképzettség nélkül is könnyen boldoguljon vele; a szöveges leírás mellett képekkel vezeti végig az elsősegélynyújtót a teendőkön.

Járókelő (Webapp)

A Járókelő annyiban tér el cikkünk más alkalmazásaitól, hogy nem dedikált app formájában használhatod, hanem böngészőből megnyitva (esetleg onnan a főképernyőre kitűzve) érheted el a mobilról is kiválóan működő weboldalt. Az idén már tizedik éve üzemelő alkalmazás célja, hogy segítsen megoldani a közterületi problémákat: ha kátyús egy út, szemetes egy köztér, megrongálódott egy köztéri objektum, vagy csordultig telt egy kuka, a felhasználók azt egy mindenki által látható felületen jelezhetik, és jól kereshető adatbázisba tölthetik fel fotókkal együtt. A bejelentéseket az illetékesek is figyelik, vannak, akik közvetlenül reagálnak, más esetekben felhasználók továbbítják a hivatalos válaszokat vagy jelölik az ügyet megoldottként, függőben lévőként, esetleg megoldhatatlanként. Szűrheted a környékedre is, hogy lásd, milyen problémákon dolgoznak már, így elkerülhetők a duplikált bejelentések. Több mint húsz településen működik, csak Budapesten több mint 52 ezer bejelentést követett megoldás.

MÁV applikáció (iOS, Android)

Jegyvásárlást sokféleképpen intézhetsz (például a már említett Simple vagy a BudapestGO alkalmazásból), de ha a MÁV-START járatain szeretnél utazni, a hivatalos MÁV applikációt érdemes beszerezned. A meglehetősen puritán felhasználói felülettel rendelkező alkalmazás segítségével vasúti útvonalat tervezhetsz úgy, hogy megadod az indulás idejét, az utasok számát és a rájuk vonatkozó kedvezményeket, megtekintheted a menetrendeket, a késéseket és a vonatok aktuális helyzetét, információt kaphatsz az állomásokról, és elérheted a MÁVINFORM híreit. Mindemellett adataid megadását követően akár 10 százalékos kedvezménnyel vásárolhatsz jegyeket és pótjegyeket, bankkártyával fizetheted ki őket gyorsan, kényelmesen. Bár valószínűleg kevesen használják ezt a funkciót, lehetőségünk van chatelni a velünk együtt utazó MÁV-app-használókkal. Értesítéseket sajnos nem küld, de beállíthatsz riasztást a felszállás idejére. Jó kiegészítője lehet egyébként az iMenetrend, amelynek nemcsak a funkcionalitására, de a dizájnjára is fordítottak némi figyelmet.

Banki és pénzügyi alkalmazások (iOS, Android, AppGallery)

 

A bankok az elmúlt években szerencsére felismerték, hogy az asztali böngészőből használható online felület mellett a mobilappos ügyintézés lehetősége is sokat jelent ügyfeleik számára. A banki alkalmazások többségéből könnyen indíthatsz utalásokat, értesítéseket kaphatsz az egyes tranzakciókról, ellenőrizheted egyenlegedet, elvégezhetsz olyan beállításokat, amelyekhez nem feltétlenül szükséges ügyintézővel kommunikálnod, személyesen befáradnod. Ettől függetlenül érdemes mobiltárcádhoz hozzáadni bankkártyádat, így ugyanis akár mobiloddal is fizethetsz, ami nemcsak hogy egyszerű, de lehetővé teszi azt is, hogy egyetlen kártyát többen használhassanak egymástól távol, extra költségek nélkül. Ajánlott továbbá az OTP SZÉP kártya app, valamint egy költéskövető alkalmazás telepítése is; ilyen például a magyar fejlesztésű Koin, amelyben akár automatizáltan is rögzítheted kiadásaidat és bevételeidet, pontosan követheted, mire mennyit költöttél, riportokat kérhetsz le, és a nagyobb tudatosságnak köszönhetően jobban tudsz spórolni. Ha gép elé kerülsz, a webes felületen is kezelhetsz mindent kényelmesen.

Természetjáró (iOS, Android)

Joggal feltételezhetnéd, hogy ha kirándulni szeretnél, a Google Térkép segít, de a valóság sajnos az, hogy még a kirándulóhelyek vagy az azokhoz közeli parkolók megtalálásában sem mindig jeleskedik, a túraútvonalakat pedig szinte nem is ismeri. Ugyanakkor számos, kimondottan kirándulóknak szánt alkalmazás létezik. Az egyik legjobb a Magyar Természetjáró Szövetség által, a MOL támogatásával elkészített Természetjáró app, amely az OpenStreetMapen alapszik, képes megmutatni szinte az összes gyalogos ösvényt. Tervezhetsz saját útvonalat vagy válogathatsz számos, előre beállított túra közül, kereshetsz látnivalókat, szállásokat, információt kaphatsz a Kéktúra útvonalairól, megnézheted a szövetség által összeállított tematikus válogatásokat, amelyek inspirációt adhatnak a következő kiruccanásaidhoz. Pontosan láthatod azt is, egy-egy túra milyen hosszú, mennyi időbe telik a teljesítése, mennyi emelkedésre számíthatsz közben, valamint hogy érdemes-e kis kedvenceidet is magaddal vinni.

Parkl (iOS, Android)

A belvárosban autóval közlekedők bizonyára sokszor találták már magukat olyan helyzetben, hogy percekig köröztek, és még úgy sem találtak helyet az utcán, ha meg mégis, kikerekedett a szemük a kiemelt zónákban akár 525 Ft/órás parkolási díj láttán. Ugyanakkor számos olyan mélygarázs és felszíni, zárt parkoló van, amely egyrészt kedvezőbb tarifát kínál, másrészt nincs tele - ilyenek például a szállodák, irodaházak, plázák parkolói vagy a konkrét parkolóházak, amiket nem könnyű rögtön megtalálni, észrevenni parkolóhely-vadászat közben. A Parkl alkalmazás viszont ebben segít: térképen láthatod, hol vannak szabad helyek, mennyit kell fizetned, illetve az elektromos autókat használók könnyen találhatnak töltőállomást, ami segíti őket az útvonaltervezésben. Nem kell parkolójegyekkel és automatákkal bűvészkedned, közvetlenül az appban fizethetsz, azzal nyithatod ki a sorompókat is. Egyébként az utcai parkolásban is segíthet, automatikusan meg tudja határozni helyzetünket és azt, mely zónában tartózkodunk.

Ha tetszett a cikk, akkor szerezd be a 2022/04-es PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.