Hirdetés

Fontos fejlesztést tartogat a kamerás appoknak az Android 15



|

A Google soron következő operációs rendszere a harmadik féltől származó alkalmazásokban is felturbózhatja a videózást.

Hirdetés

Az Android 15 hivatalos megjelenése ugyan csak az ősz környékén várható, utána pedig a készülékgyártóknak is bele fog telni némi időbe, mire leszállítják az új operációs rendszert tartalmazó főverzió-frissítéseiket, maga a platform viszont már odakint van a vadonban, hiszen egy ideje javában zajlik a béta verzió tesztelése.

Ebből pedig sorra előkerülnek azok az újdonságok, amelyekkel a Google készülhet, köztük például az átverős appok elleni extra védelmi vonallal, a telefonunk öregedésének ellenőrzésére szolgáló új indikátorral és a mobilos fizetésben felkínált nagyobb szabadsággal. Most ismét egy ilyen szivárgásra került sor, ezúttal a kamerás alkalmazásokkal a főszerepben.

Hirdetés

Az Android Authority kódbúvárja, Mishaal Rahman ugyanis az Android 15-öt szétcincálva kiszúrta, hogy a Camera2 API (alkalmazásprogramozási felület) itt már egy új kiterjesztést is tartalmaz "Eyes Free videography" néven, melynek révén a harmadik féltől származó kamerás appok képesek lehetnek egy megadott területre koncentrálni, és annak függvényében automatikusan stabilizálni a képet.

Ahogy Rahman magyarázatából kiderül, az androidos kamera-alkalmazások mind a Camera2 API-ra épülnek. Az alkalmazásprogramozási felület jelenleg 5 kiegészítőt támogat, melyek mindegyike a fotózásra koncentrál (pl. bokeh, HDR, éjszakai üzemmód), így az Eyes Free videography lehet az első kiterjesztés, ami a videózást hivatott feljavítani.

A Camera2 kiterjesztéseinek célja, hogy a harmadik féltől érkező alkalmazások is hozzáférhessenek a gyári apphoz kifejlesztett képességekhez, nagyobb választási szabadságot biztosítva a felhasználóknak. Végső soron viszont a készülékgyártókon múlik, hogy melyik kiterjesztést teszik elérhetővé a független fejlesztők számára, így a használt eszköztől függ, hogy az új stabilizálási üzemmód felbukkan-e a kedvenc kamerás appodban.

Rahman szerint viszont akkor sincs nagy gond, ha egy adott gyártó nem implementálja az új kiterjesztést, az Android 15 ugyanis már tartalmaz egy beállítást, amivel szoftveres úton engedélyezhetjük a Hands Free videography funkciót. Ez ugyan a hatékonyságában elmaradhat a gyártók készülékre szabott megoldásaitól, de a semminél így is több.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.