Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz érkezett el Zuckerberg metaverzuma



|

Kilépett a bétatesztből a Meta kreatív-beszélgetős VR alaklmazása, a Horizon Worlds.

Hirdetés

Már 2019-ben megismerkedhettünk az azóta a cég identitását is átalakító koncepcióval, amikor akkor még a Facebook keretein belül vázolta a metaverzumra vonatkozó elképzeléseit Mark Zuckerberg.

Az ezt megvalósítani igyekvő Horizon programcsalád is ekkor debütált, amit azóta használhattak például munkatársak is virtuális találkozók megszervezésére, most viszont inkább a csevegésre és kreatív közös élményre vágyó felhasználók örülhetnek.

Hirdetés

Az USA-ban és Kanadában ugyanis már viszonylag kevés megkötéssel - a megfelelő hardver mellett csak arra van szükség, hogy tizennyolcadik életévét betöltse a felhasználó - ingyen letölthető a Horizon Worlds, amiben rendkívül változatos élmények várhatnak azokra, akik szívesen dumálnának vagy játszanának együtt mások VR avatárjaival. A szoftver egy leegyszerűsített, vizuálisan is megjelenő blokkokkal működő programozási felületet is biztosít a játékosok és kreatívok számára, akik így saját szabályrendszerrel rendelkező élményeket is készíthetnek.

Hogy demonstrálják a technológia lehetséges felhasználási módjait, a Meta alkalmazottjai például egy lasertag-szerű lövöldözős játékot hoztak össze a Horizon Worldsön belül.

Az Oculus Questtel és Quest 2-vel kompatibilis szoftverben viszont nem feltétlenül csak kellemes élmények kaphatnak helyet, a készítők külön felhívják arra a figyelmet, hogy más felhasználók részéről sértő, illetlen, vagy más módon helytelen megnyilvánulásoknak lehetünk kitéve. Az alkalmazás értékelései között pedig akad is olyan felhasználó, akit obszcenitásokat kiabáló tinédzserek tántorítottak el a metaverzum ezen megjelenésétől.

Ezzel a problémával tisztában is vannak a Metánál, így már most adnak eszközöket a felhasználók kezébe, amikkel kizárhatják a virtuális élményeikből azokat, akik nem tudnak viselkedni. Így saját például egy buborékba is elbújhatnak azok elől, akik zavarják őket. De a jövőben tovább tervezik bővíteni ezt az eszköztárat, hogy tényleg mindenki kényelmesen és biztonságosan használhassa a Horizon Worldsöt. Emellett a másik fontos feature, amin a készítők dolgoznak, egy olyan felület, ahol az alkotók másokkal is megoszthatják például játékbeli modelljeiket, vagy más moduljaikat, amiket aztán mások beemelhetnek saját világaikba.

Nektek mennyire vonzó a metaverzumnak ez a formája?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.