Hirdetés

Fordult a kocka: már az orosz e-mail-fiókok ellen követik el a legtöbb kibertámadást



|

Az Ukrajna elleni háború miatt az orosz felhasználók lettek a hackerek elsődleges célpontjai.

Hirdetés

Éveken át arról szóltak a híradások, hogy az orosz, a kínai és az észak-koreai hackerek a legaktívabbak, elsősorban az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és más nyugati országokat ostromolva az online térben.

Az e-mailes támadásokat figyelő Surfshark legfrissebb adatai szerint viszont Ukrajna lerohanásával fordult a kocka, és már az orosz fiókokat törik fel a legtöbbször.

Hirdetés

Az elemzőcég 2022 első negyedévét vizsgálva arra jutott, hogy a kérdéses időszakban az orosz felhasználók voltak kénytelenek elszenvedni az összes, e-mail fiókok ellen indított támadás ötödét. Ennél is beszédesebb, hogy a megelőző negyedévhez képest 136%-kal emelkedett a sikeresen feltört orosz fiókok száma, miközben az összes támadás tekintetében 58%-os csökkenést (43,169 millió helyett 18,174 millió esetet) mértek.

Forrás: Surfshark (a Forbes-on keresztül)

Az ukránokkal kapcsolatos szimpátiára utal az is, hogy habár a kelet-európai régióban még mindig az északkeleti szomszédunk ellen irányul a legtöbb e-mailes támadás, a megelőző negyedévhez képest 2022 első három hónapjában 67%-kal kevesebb akciót regisztráltak. A Lengyelország elleni támadások száma viszont megugrott, ami nyilván nem független attól, hogy a lengyelek lobbiznak a leghangosabban Ukrajna hathatósabb megsegítéséért.

A Surfshark adatai kapcsán több kommentár is rámutatott, hogy az orosz e-mail fiókok elleni offenzívában komoly szerepe lehet annak, hogy az Anonymous hackercsoport már az ukrajnai háború első napján hadat üzent az orosz kormánynak. A kollektíva a Twitteren reagált a jelentésre, megjegyezve, hogy ugyan a kormányzati szerveket célozzák, de "elkerülhetetlen", hogy a privát felhasználók is érintve legyenek.

Ahogy a Surfshark is rávilágított, ennek oka, hogy a magánszemélyek e-mail fiókjain keresztül könnyebb érzékeny információkat szerezni, amelyek aztán akár a kormányzat elleni akciókhoz is felhasználhatók. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a Surfshark csak az e-mail fiókok feltörését méri, az összes kibertámadást tekintve már egyáltalán nem biztos, hogy Oroszország az elsődleges célpont. A cég azt is közölte, hogy az eddigi ismereteik alapján 2022-ben másodpercenként átlagosan két internetező adatait szivárogtatják ki a hackerek.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.