Hirdetés

Fotókon az óriási rakéta, ami visszarepíti az embert a Holdra



|

Első alkalommal szerelték össze az SLS főbb elemeit, a NASA szerencsére fotóst is hívott.

Hirdetés

A NASA egy évtizede fejleszti a 2011-ben leállított űrsikló program alkatrészeit is felhasználó szupernehéz hordozórakétáját, a Space Launch Systemet (SLS). Az újabb Holdra szállás 2017-es meghirdetésével az eszköz még fontosabbá vált, ugyanis a tervek szerint az SLS hordozza majd a legénységet szállító Orion-kapszulát.

Az űrhajózási hivatal mérnökei jelenleg az Artemis Programnak nevezett holdutazás első tesztrepülését, az Artemis 1-t készítik elő, melynek során a rakéta az üres űrhajóval kb. 434.000 km-re, azaz még a Holdnál is messzebb repül a Földtől, s csak 3 hét után tér vissza. A munkálatok most értek el abba a fázisba, hogy először láthatjuk összeszerelve a rakétarendszer főbb elemeit, teljes valójában megcsodálva a monstrumot.

Hirdetés

Az SLS központi egysége egy 65 méter magas szerkezet, ami a burkolata alatt óriási hajtóanyagtartályt és 4 erős motort rejt, oldalról pedig egy-egy 54 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú segédrakéta (SRB) fogja közre. Az utóbbiak biztosítják a tolóerőt ahhoz, hogy a gigantikus fő fázis elemelkedhessen a talajról, majd kétpercnyi repülés után leválnak.

Ez azt jelenti, hogy az Apollo-programban használt Saturn V-nél is nagyobb hajtóerejű rakéta minden fázisa magasabb a 46 m-es Szabadság Szobornál (a talapzat nélkül). Az SLS összeszerelését egy masszív, beépített daruval végezték, de így is két napba telt, mire a központi egységet felállították a segédrakéták között. Ennél is tovább tartott viszont az utóbbiak elhelyezése, az SRB-k összeszereléséhez ugyanis még tavaly novemberben kezdett hozzá a NASA csapata.

Márciusban egyébként sikeresen tesztelték a központi fázis motorjait, melyek egészen 8 percig üzemeltek: ennyi idő szükséges az SLS-nek a Föld légkörének elhagyásához. A tényleges Holdra szállásra a tervek szerint az Artemis-3 misszióval kerül majd sor, ha minden jól alakul, valamikor a következő évek során.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.