Hirdetés

Vizsgálják a Google-t a Waze 2013-as felvásárlása miatt



|

Jobb később, mint soha? Az FTC egy hét éve indult felvásárlás miatt indított vizsgálatot a Google háza táján.

Hirdetés

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) ebben a hónapban kötelezett több informatikai óriáscéget, hogy szolgáltassanak információkat a 2010 eleje és 2019 vége közötti apróbb felvásárlásaikról. A legmagasabb szinten az Alphabet / Google, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Microsoft is érdekelt. A jelek szerint azonban ennyivel nem éri be a szervezet, a Bloomberg információi szerint a Google-t ismét trösztellenes ügy kapcsán vizsgálják, ezúttal a Waze navigációs szolgáltatás 2013-as felvásárlása kapcsán. Az izraeli céget még 2013 júniusában vette meg a Google, 1,1 milliárd dollárért. 

Hirdetés

Akkoriban az FTC jóváhagyta az üzletet, de a trösztellenes szakértők szerint most mégis időszerű a vizsgálat, mert a Google ezzel a felvásárlással kiiktatott egy gyorsan növekedő riválist a piacról, ráadásul még jobban a kezébe kerültek a felhasználók adatai. Az Open Markets Institute egyik igazgatója odáig ment, hogy kijelentette: a Google szó szerint az elsőszámú riválisát vette meg a térképes piacon, ami a szektor számára rossz üzlet, és meg kellett volna akadályozni. 

Akkoriban egyes elemzők úgy vélték, hogy ez megelőző csapás volt a Google részéről: így ugyanis egy riválisa sem tudta felvásárolni a Waze-t, pedig az adatokkal és a felhasználókkal bármelyik cég jelentősen megerősíthette volna magát a piacon. Jelenleg ugyan a Waze és a Google Maps is egyaránt a piacon van, és működő szolgáltatásként érhető el, de az például látszik, hogy a Google saját termékébe a felvásárlás óta egy csomó Waze-ffunkciót átemelt. Sokáig azt is lehetett hinni, hogy ezzel együtt szép lassan megszünteti a megvásárolt "belső riválist", de a jelek szerint erről egyelőre nincs szó. Viszont az, hogy egy kézben van a navigációs piac két legffontosabb terméke, a jelek szerint még hosszú évek után is fejtörést okozhat. Már csak az a kérdés, mire kötelezhetik a Google-t ennyi idő elteltével? Visszacsinálni már nem tudják ugyebár, ilyenkor aztán érdekes kérdés, mik a lehetőségek egy esetleges elmarasztalás esetén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.