Hirdetés

Fura alapanyagból épülhetnek házak a Marson



|

Kétszer olyan erős, mint a beton, és az előállítása sem túl bonyolult.

Hirdetés

Bár még odébb van, hogy emberek lépjenek a Mars felszínére, a vörös bolygón már most is aktívan tevékenykednek a NASA kutatórobotjai, amelyek közül a Perseverance a legújabb, viszont a 2012-ben érkezett Curiosity is folyamatosan dolgozik, sőt, nemrég érdekes fotót is készített a felszínen.

Mire az első űrhajósok megérkeznek majd, szükség lesz valamilyen technológiára, hogy az emberek biztonságos körülmények között élhessenek a Marson. Erre kínál megoldást a University of Manchester kutatóinak legfrissebb munkája - írja a Popular Science.

Hirdetés

A tudományos magazin információi szerint a speciális építőanyag kétszer olyan erős, mint a hagyományos beton, azonban a kikeveréséhez csupán burgonyából kivont keményítőre, egy kevés sóra és a Marson nagy mennyiségben megtalálható porra van szükség.

A beton angol megnevezése (concrete) alapján StarCrete-nek nevezett anyagból komoly mennyiséget lehet előállítani viszonylag kevés keményítő felhasználásával: 25 kilónyi krumplikeményítő elég körülbelül fél tonna StarCrete kikeveréséhez, amelyből nagyjából 213 darab, építkezéshez használható téglát lehet megformázni.

A keményítőhöz sót vagy magnézium-kloridot kell keverni, amely a marsi talajban is megtalálható, de akár az űrhajósok könnyeiből is kivonható. A téglákat egy hagyományos mikrohullámú sütőben vagy egy háztartási sütőben is ki lehet égetni.

A kutatók a laboratóriumi tesztek során, a Mars felszínét borító regolitra hajazó anyagot használva azt találták, hogy a keverék nyomószilárdsága 72 megapascal, ami durván a duplája a betonénak (32 MPa). A StarCrete akár a Holdon is megtalálható regolittal is elkészíthető, sőt, ez még erősebb is, mint a marsi port imitáló keverékkel készült tesztváltozat: 91 MPa nyomószilárdsággal.

Az egyetem munkatársai a kutatást követően saját startupot is alapítottak: a DeakinBio nevű vállalkozás azt vizsgálja, hogy a fenti módszerrel a Földön is elő lehet-e állítani hasonló, a betonnál azonban olcsóbb és fenntarthatóbb építőanyagot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.