Hirdetés

Fura indokkal került ki a GIF-küldés a Zoom szolgáltatásból



|

Elvileg biztonsági okokra hivatkoztak, de a felhasználók egy része szerint szimpla sértődés van a háttérben, ami nem tesz túl jót a Zoom megítélésének.

Hirdetés

A koronavírus időszakának egyik legnagyobb nyertese a Zoom videótelefon-szolgáltatás, amelyet a jól kezelhető csoportos hívási képességei miatt nagyon sokan kezdtek el használni a kijárási korlátozások idején személyes beszélgetések mellett főleg céges kommunikációra, a meetingek kiváltására. Aztán kiderült jó néhány furcsaság a szolgáltatásról, ami némelyest árnyalja a képet, többek között több biztonsági kérdésben is elég érdekesen viselkedik (vagy legalábbis viselkedett) a Zoom. Épp ezért elég furcsa, hogy a legújabb döntésüket pont azzal magyarázzák, hogy a frissen letiltott funkció nem volt elég biztonságos.

Hirdetés

Jelesül a GIF fájlok küldéséről van szó: eddig volt lehetőség arra, hogy kis mozgóképeket küldjünk a chat-felületen, ezt azonban egyik pillanatról a másikra kivette az elérhető funkciók közül a fejlesztő cég. Elvileg a döntés nem végleges, a frissítési dokumentációban annyit írtak erről, hogy a GIF-küldés addig szünetel, amíg biztonsági és technológiai szempontból nem tudják a Zoom működéséhez optimalizálni.

Az első reakciók azonban viszonylag gyorsan összekötötték a pontokat, és az így láthatóvá váló ábra mást mutat: egyszerű üzleti féltékenykedést. A Zoom ugyanis idáig a népszerű Giphy szolgáltatást használta GIF-küldésre, a Giphyt azonban nemrég felvásárolta a Facebook. Ez még önmagában nem lenne gond, ám a Zuckerberg-birodalom nemrég elindította saját Zoom-konkurenciáját is Messenger Rooms néven, és ezt "büntetheti" a cég azzal, hogy az ellenfél által birtokolt szolgáltatást törölte saját szoftveréből.

Épp ezért nem csodálkoznánk azon sem, ha a GIF-küldő funkciót úgy hozná vissza a Zoom, hogy ahhoz már valamilyen más szolgáltatást használ - elvégre GIF-eket feltölteni, tárolni és megosztani képes versenytársakból van még bőven a Giphy mellett is. Meglátjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.