Hirdetés

Nézd meg ezt az arcot: kitalálod, mi a furcsa rajta?



|

Elsőre szerintünk nem. Ha pedig megmondjuk, jöhet a paranoia, és mehetünk gépet rombolni Anti-Skynet feliratú pólóban, alufólia sisakkal a fejünkön.

Hirdetés

Szóval tessék szépen megnézni a nyitóképünket. Jó alaposan. Hol lehet a furcsaság? Tesztközönségünknek megmutatva volt, aki különféle bőrhibákat vélt felfedezni, mások szerint esetleg jól sikerült plasztikai beavatkozások nyomait kellene megtalálni, de végül mindenki arra jutott, hogy nincs itt semmi extra, egy normál fotót látunk rajta egy hétköznapi emberrel. Ha nagyon bulvárosan akartuk volna felvezetni a cikket, akkor eleve azt a címet adtuk volna neki, hogy "Hűha! Elsőre te sem hiszed, de bele fogsz borzongani, ha megtudod, mi a furcsa ezeken a képeken!", csak aztán győzött a józan ész. Ide azért csak leírtam, mert hát hűha. De menjünk szépen tovább, kíváncsiak vagyunk, ki jön rá anélkül, hogy elolvasná a megfejtést.

Hirdetés

Mutatunk még néhányat a sorozatból, tessék szépen megfigyelni minden részletet, hátha kiderül valami.

Semmi? Talán ezeken?

Még mindig minden normálisnak tűnik? Nos, akkor kezdjük ott, hogy a képeken látható emberek nem léteznek. Mármint egyáltalán. Annyira nem, hogy mindegyiket a thispersondoesnotexist.com weboldalról mentettük le: ez pedig egy látványos demonstráció arra, hogy milyen szintre tud eljutni egy öntanuló algoritmusokkal felvértezett mesterséges intelligencia.

A módszer alapja az úgynevezett generatív tanácsadó hálózat (generative adversarial network, GAN), amelynek fejlesztéséért a Google egyik szakembere, Ian Goodfellow felel, de természetesen a munkába sokan bekapcsolódtak, így például az NVIDIA is nagy részt vállalt az eljárás tökéletesítésében.

A GAN tulajdonképpen két mesterséges intelligencia összefogása. Az egyik fotórészletek összeollózásával igyekszik minél hihetőbb emberi arcokat összeállítani és emellett arra is figyel, hogy a háttérbe is valószerűen olvadjon be az elkészült fej. A másik pedig ezután megnézi a képet és korábbi "tapasztalatai" alapján eldönti, hogy a kész kép igazi vagy hamis. Amennyiben a második MI-t sikerül "átverni", a fotó máris felkerül a weboldalra, ha nem, az első MI igyekszik javításokat eszközölni, aztán az eredményt újra elküldi láttamoztatásra kis barátjának.

A GAN jelenleg egy kísérleti projekt, amelynek felhasználási lehetőségei elég változatosak a szórakoztatóipartól kezdve a bűnmegelőzésig, de az is tény, hogy egy ilyen technológia jól illeszkedik napjaink egy-két visszás megoldásához is. Néhány éve ismert például a "deepfake" jelenség, amelyben valós személyekről készítenek hamis fotókat és videókat, amelyek akár megtévesztően eredetinek is tűnhetnek. Ilyesmiket használtak már politikusok elleni lejáratókampányban ugyanúgy, mint híres énekesnők és színésznők állítólagos pornófelvételeinek elkészítésében. A deepfake az első időszakban még viszonylag észrevehető volt, de a technológia egyre csiszolódik, és pont az olyasféle újítások repítik még feljebb, mint amilyen a most bemutatott GAN.

Persze azt is le kell szögezni, hogy egy darab kő is lehet eszköz vagy fegyver, igazából rajtunk múlik, hogy mire használjuk, szóval reménykedjünk abban, hogy az MI által készített, valóban lenyűgöző fotók mögötti technológiát hasznos és jó dolgokra fordítják majd. Addig pedig nyugodtan lehet gyönyörködni / hüledezni a valóságoshoz megtévesztően hasonlító fotókon a projekt weboldalán (itt mindig egy-egy kép jelenik meg, az oldal frissítésével kapunk újakat), akit pedig mélyebben érdekel a megvalósítás háttere, egy részletes dokumentációt is szabadon elérhet. Ja, és hogy bulvárosan is zárjuk a cikket: a nyitóképen azt kérdeztük, mi a furcsa ezen az arcon. Hát ez az. Hogy az MI a furcsa rajta. Bocs, ez kikívánkozott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.