Hirdetés

Furcsa Facebook funkció érkezik, megmondja a jövőt



|

Persze nem valamilyen hókuszpókusz, vagy jósgömb áll a kísérleti újdonság mögött, hanem a közösség, de épp ezért kissé kétesélyes, mennyire lesznek pontosak a jóslatok.

Hirdetés

A Facebook belső, de autonóm módon működő kutatócsapata, az NPE Team egy érdekes új ötlettel állt elő, amely kísérleti üzemben már működik is. A Forecast nevű app egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában érhető el, és ott is csak feliratkozásos, várólistás módon. A célja az, hogy megmondja, hogyan alakulnak a világ fontos eseményei a közeljövőben.

Hirdetés

Az alkalmazás alapvetően úgy működik, hogy a felhasználók szabadon böngésznek a közeljövőre vonatkozó kérdések között, vagy rákeresnek valami őket érdeklőre, majd megjelenik előttük az adott esemény bekövetkeztével vagy alakulásával kapcsolatos igen-nem esély százalékos formában.

Persze mindezt nem valami titokzatos látnokra hagyatkozva okoskodja ki a Forecast: az appot ugyanis mindenki használhatja különféle kérdések megválaszolására, és a közösség válaszainak aránya alapján számolja ki egy analitikai algoritmus azokat a százalékokat, amelyeket egy-egy keresésnél megjelenít az app.

Persze ez így inkább egyfajta nem reprezentatív közvéleménykutatás és a "vox populi" furcsa keveréke, tehát arra érdemes felkészülni, hogy ha megkérdezzük majd a Forecast felületén, lesz-e földrengés a környékünkön idén, azt nem komoly szeizmológiai adatok felhasználásával válaszolja meg az app, hanem a sok hozzánk hasonló válaszadó véleményét összesíti. A tesztelők által feltett és megválaszolt kérdéseket mindenesetre már mi is böngészgethetjük a Forecast weboldalán.

A végleges kiadásban mi magunk is feltehetünk majd kérdéseket, a válaszok alakulását pedig többek között grafikonon követhetjük, emellett pedig megoszthatjuk az egészet az ismerőseinkkel is. A webes változat mellett egyelőre iPhone-okon és iPadeken futó verzióról lehet tudni, de csodálkoznánk, ha Androidra ne jelenne meg szintén. Viszont egyelőre csak zárt tesztelés folyik a már említett területi megkötésekkel, szóval ha valaki szeretne értesítést kapni a Forecast hivatalos indulásáról, iratkozzon fel a várólistára a Forecast bétatesztereknek létrehozott csoportban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.