Hirdetés

Nyakunkon a futárrobotok



|

Svájci egyetemisták megalkották a tökéletes futárrobotot egy iskolai projekt részeként. Az országban már társadalmi párbeszéd folyik a speciális drónok felhasználásáról.

Hirdetés

A svájci Eidgenössische Technische Hochschule (röviden ETH) neve sokaknak nem mond sokat, pedig az öreg kontinens egyik legrangosabb felsőoktatási intézményéről van szó, amely falaim belül többek között Felix Bloch, Wilhelm Conrad Röntgen és egy bizonyos Albert Einstein is tanult. A műszaki egyetem diákjaival már az elmúlt évben is volt szerencsék találkozni a római Maker Faire kiállításon, az Ascento projekt részeként ugyanis egy olyan ugrálórobotot készítettek, amely képes akár 40 centiméter magasra is felugrani, majd landolni mindenféle egyensúlyvesztés nélkül.

Idén a standok között egy kísértetiesen hasonló robottal találkozunk, amely hamar kiderült, hogy az Ascento utódjának tekinthető, miközben immár egy teljesen piacképes termékről beszélhetünk, annak ellenére, hogy a diákok szerényen még mindig prototípusként hivatkoztak rá. Az Adero-nak nevezett eszköz felépítése hasonló elődjéhez, ám immár egy külső borítást kapott, a vázára pedig egy külső, barátságos borítás került, illetve építettek bele egy tárolót, egy csomagtartót is. Szoftveresen az Adero képes korrigálni a mozgását, így elkerülve a borulásokat, került bele egy 3D szenzor az akadályfelismeréshez és az útvonaltervezéshez, képes beltéri navigációra, az emberekkel történő interakcióra, miközben rendkívül barátságos megjelenéssel rendelkezik.

Nico Schulthess, az Adero csapat mérnöke kérdésünkre elmondta, hogy a prototípust hamarosan munkába áll majd a zürichi repülőtéren. A Jelmoli megrendeléseit fogja kiszállítani a létesítményen belül. Kültéri szolgáltatást egyelőre nem terveznek, Nico Schulthess elmondása alapján jogilag nem teljesen tisztázottak bizonyos kérdések a futárrobotok utcán történő alkalmazásával kapcsolatban. A szakember szerint az viszont előremutató, hogy az országban jelenleg egy diskurzus zajlik a témában, már csak amiatt is, mert egy másik svájci csapat is elindítja hamarosan a hasonló szolgáltatását.

Hirdetés

Ha a Maker Faire Rome rendezvényen látottakból indulunk ki, nem csak Svájcban várható áttörés, a kiállításon, több búvárrobot, óceán-tisztitó robot és különleges drón is bemutatkozott a robotzenekarok mellett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.