Hirdetés

Ezekkel a kiegészítőkkel válhat teljessé a játékélmény mobilon



|

Rengeteg extra komponens közül választhatsz, ha okostelefonos játékélményedet szeretnéd a csúcsra járatni. Cikkünkben bemutatjuk a legjobbakat.

Hirdetés

Ugyan az okostelefonos játékok letöltési listáit legnagyobb részben a casual címek uralják, egyre több olyan alkotással is találkozhatunk, amelyek bizony a hardcore gamer bázist is megmozgatják. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a mobilokra is szemkápráztató grafikával rendelkező játékok érkeznek, továbbá elterjedtek a kompetitív, online multiplayer módot is kínáló - alkalmanként e-sport-kompatibilis - alkotások. A free to play szoftverek pedig amellett, hogy gigantikus letöltőszámot garantálnak, anyagilag sem teljesítenek rosszul, nem véletlenül vált a játékipar legnagyobb bevételeket generáló piacává az okostelefonos közeg.

Hirdetés

A kiugró eredmény leginkább annak köszönhető, hogy ez a modell egy tökéletes win-win szituációt eredményez: a felhasználók sok minőségi címet kapnak, méghozzá úgy, hogy jellemzően egy fillér kifizetése nélkül is élvezhetik a digitális mókát, a gyártók pedig a reklámokkal és az alkalmankénti inappköltéseinkkel szépen megtöltik a zsebeiket. Így tehát nem meglepő, hogy a telefonos címeket sorra jelentik be a korábban kizárólag nagy képernyős platformokra fejlesztő cégek is (annak ellenére, hogy a hardcore rajongók körében ez néha hatalmas ellenszenvet vált ki, balgaság lenne ezt a jövedelmező platformot figyelmen kívül hagyni). Persze a kifejezetten mobilokra szánt játékok mellett crossplay lehetőséget kínáló szoftverekkel is találkozhatunk, a határok megszűnésével pedig tényleg minden felhasználó olyan felületen szórakozhat, amely számára a legelőnyösebb. Bár ezzel a lehetőséggel egyelőre viszonylag kevés mobilos cím büszkélkedhet (hogy csak a népszerűbbeket említsük, ilyen a Minecraft és a Fortnite), a későbbiekben az online többjátékos módot is kínáló címek - a nagyobb elérés érdekében - valószínűleg ebbe az irányba is nyújtózkodnak majd.

Ugrás előtt

Az igazi robbanás az okostelefonos gaming piacon várhatóan csak ezután jön. Az 5G érkezésével és a streaming platformok széles körű elterjedésével még nagyobb teret kapnak azok a gamerek, akik épített PC-k és konzolok helyett a zsebükben pihenő kis képernyőn pörgetik a AAA-s címeket. Ami azt illeti, az első fecskék már meg is érkeztek; a GeForce Now például teljesen ingyenesen kínál - minimális kompromisszumok mellett - szinte tökéletes játékélményt telefonon is, konzolszintű grafikával, de hasonlóan hódít tőlünk nyugatabbra a Google Stadia.

Természetesen a tökéletes élményhez nem csak a számítógéped előtt ülve van szükség extra kiegészítőkre, az okostelefonos játékot is jelentősen feldobhatja egy-két extra gamerkomponens. Szerencsére a hardvergyártók is felfigyeltek erre a trendre, és ma már rengeteg ilyen kiegészítő forog a piacon.

Gamermobilok

Kifejezetten a játékosok számára készített okostelefonokat is beszerezhetnek az érdeklődők, ezeknek a modelleknek a nagy többsége azonban csupa olyan kényelmi funkciót (például oldalt elhelyezkedő töltőportot, szoftveres gaming üzemmódot) vagy kozmetikai kiegészítést (RGB világítást) tartogat számukra, amelyekre nem feltétlenül van szükségük ahhoz, hogy problémamentesen élvezhessék kedvenc játékukat. Ugyan néhány okostelefonos cím kapcsán már találkozhattunk a számítógépes játékosok rémálmát jelentő specifikációs listával, a legtöbb alkotás egyelőre még kizárólag operációs rendszert - illetve megfelelő mennyiségű memóriát - ír elő követelményként, vagyis egy aktuális (talán még egy tavalyi) csúcsmodellel a zsebedben nem valószínű, hogy olyan alkalmazással találkozol, amely akadozna, netán nem települne fel készülékedre. Persze a mobilgaming fejlődésével könnyen előfordulhat, hogy hamarosan ezen a területen is felbukkan pár gamerspecifikus követelmény egy-egy játék esetében (például egy speciális hűtés az igénybe vett hardverelemek túlhevülése ellen), jelenleg azonban még viszonylag távol vagyunk ettől.

Kontrollerek

Sokan a kijelző tapogatásával is tökéletesen beérik, ám a hardcore játékosokat általában zavarja, ha a belógó ujjak játék közben a képernyő felületének csaknem felét kitakarják. Éppen ezért nem túl meglepő, hogy az okostelefonhoz leggyakrabban társított kiegészítők között a játékvezérlők toronymagasan dominálnak, és a piac is tömve van mobilra optimalizált gamepadekkel. A kifejezetten okostelefonokhoz tervezett vezérlők legerősebb ütőkártyája, hogy valamilyen rögzítőmechanizmust is kínálnak, ezáltal a kézikonzol-érzet sokkal inkább megmarad, mint egy asztalra helyezett megjelenítő esetén. Amennyiben úgy döntenél, hogy valamilyen cloud gaming platformot szeretnél kipróbálni, vagy csak egy szolgáltatásod (Steam Link, PS4 Remote Play) játékstreamig opcióját tesztelnéd, szükséged lesz egy játékvezérlőre, hiszen a legtöbb modell onscreen kontrollerét kiválthatod egy gamepad csatlakoztatásával. A kompatibilitásra azért mindenképp figyelned kell, valamint arra is, hogy az adott játék milyen módon támogatja a külső vezérlők kezelését (bár egy mapszoftverrel ezt a problémát többnyire áthidalhatod). Az egyik legjobb okostelefonos irányítást a Razertől kapjuk, a Junglecat nevű kontrollerrel ugyanis készülékedet igazi kézi konzollá varázsolhatod. A Nintendo Switchre hajazó kialakítás mellett személyre szabható érzékenységet is kínál a mobilodat közrefogó vezérlő, amely beépített akkuval, BLE-kapcsolattal és dedikált szoftverrel segíti a mobilgamereket. Az egyetlen problémát a készülék dobozában kapott hátlapok jelentik, amelyekkel mindössze a Razer Phone 2, a Huawei P30 Pro és a Samsung Galaxy S10+ okostelefont csatlakoztathatjuk a készülékhez.

Szintén remek választás lehet az Androidos felhasználóknak a SteelSeries Stratus XL vezérlő, ennek különlegessége, hogy felületén a klasszikus kontrollgombok mellett az Android vezérlőbillentyűi is helyet kaptak. Árban a középmezőnyt képviseli ez a modell, legkomolyabb negatívumai pedig elemes áramellátása és a mobiltartó hiánya. Ha valami különlegességre vágynál, az iPega PG 9120 Unicorn kontrollert is kipróbálhatod, amely az érintőképernyőt és a játékvezérlőt ötvözi egyoldalas kialakításával. Az Android- és iOS-eszközökön is bevethető gamepad elsősorban a mobilos battle royale címek szerelmeseinek kínál különleges játékélményt.

A cikk folytatódik, lapozz a következő oldalra!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.