Hirdetés

Gépi tenyérjóslással akarták segíteni a fiatalok pályaválasztását, botrány lett a vége



|

Bizarr történet bontakozott ki az egyik szomszédos országban, a főszerepben egy kétes technológiával, amire óriási felelősséget bíztak volna.

Hirdetés

Minden felnőtt emlékezhet rá, mekkora lelki terhelést tudott okozni a gyermekkori pályaválasztási kényszer, hiszen ezek a döntések többnyire az egész életünket képesek befolyásolni, az ember pedig általában túl fiatal ahhoz, hogy a lehető legalaposabban járja körbe a lehetséges következményeket.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség a szomszédos Romániában azonban úgy gondolta, hogy megtalálta a választ a folyamat hatékonyabbá tételére: tenyérjós-gépeket kell bevetni, így támogatva a tanácsadást.

A Transtelex beszámolója alapján Marinela Marc, az érintett tanfelügyelőség vezetője demonstrálta az ezotériába hajló technológia hatékonyságát, elsőként próbálva ki a 2500 eurós gépet. A vezető következtetése az volt, hogy a készülék remekül meg tudta határozni azokat a területeket, amelyekre ő személy szerint alkalmas lenne. A főtanfelügyelő a gyermekek képességeinek "nem szabványos felmérésével" indokolta az eszköz beszerzését, amit egy februártól júniusig tartó kísérleti programban akartak bevetni, havi 100 tanuló tesztelésével.

Hirdetés

A bizarr készüléket egy román cég, a Psyhometric Systems Cluj-Napoca fejlesztette, és a tenyéren keresztül bevitt elektromos impulzusok alapján stimulál bizonyos agyterületeket, a stimulusokra adott válaszokat feldolgozva pedig 7 eltérő személyiségi profilba sorolja a nebulókat. A cég szerint ez nagyban segítheti a diákoknak szóló tanácsadást.

Fotó: Psychometric Systems
Fotó: Psychometric Systems

Csakhogy a nyilvánosságot nem győzte meg a nagy felhajtással prezentált technológia, így óriási felháborodást eredményezett a bemutató. Elsőként a program partnereként fellépő Babes Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományi Kar visszakozott, majd a Román Pszichológusok Kollégiuma is figyelmeztetett, hogy nem hagyták jóvá a csodamasinát.

Mindennek hatására végül maga a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség is visszavonulót fújt, és bejelentette a tesztprogram idő előtti leállítását, amíg nem győződnek meg alaposabban a tenyérjós eszközök tényleges hatékonyságáról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.