Hirdetés

Gerincbe ültetett implantátumnak köszönhetően ismét jár egy parkinsonos férfi



|

Az új technológiával kapcsolatos kutatást még a szintén Parkinson-kórban szenvedő Michael J. Fox is támogatja.

Hirdetés

Korábban már a PCW hasábjain is többször beszámoltunk a svájci lausanne-i egyetemen folyó forradalmi kutatásról, amely gerincvelőbe ültetett implantátumok segítségével igyekszik visszaadni az embereknek a járás képességét, méghozzá minden korábbinál lenyűgözőbb eredményekkel.

A Gregoire Courtine és Jocelyne Bloch vezetésével folyó munka most egy újabb komoly sikert jelenthet, miután egy előrehaladott Parkinson-kórban szenvedő férfinál sikerült elérniük, hogy ismét magabiztosan járjon, akár több kilométert is sétálva.

Hirdetés

A The Guardian beszámolója szerint a 62 éves Marc Gauthier a kezelés előtt gyakorlatilag már alig tudott járni, naponta többször is elesett, vagy bizonyos helyzetekben teljesen leállt a mozgása, mintha megfagyott volna. A francia páciens végül két évvel ezelőtt esett át egy precíziós idegsebészeti beavatkozáson a lausanne-i egyetemi kórházban, melynek során egy elektródamezőt rögzítettek a gerincvelőjéhez, a hasi bőre alá pedig egy ahhoz kapcsolt elektromos impulzusgenerátort.

Az eljáráshoz Marc gerincvelőjének személyre szabott "térképét" használták, amely azonosította a lábmozgásokért felelős konkrét helyeket, ezekhez hangolva a mindkét lábán viselt mozgásérzékelőket, melyek jelzik az implantátumnak, amikor a férfi járni járni próbál. A gerincvelőbe ültetett egység elektromos impulzusokat küld a célzott gerincvelői neuronoknak, valós időben alkalmazkodva a mozgásához.

A kezelés és az azt követő, személyre szabott rehabilitációs program eredményeként Marc visszanyerte a normál járás képességét, már a lépcsőktől sem fér, vasárnaponként pedig egy közeli tóhoz látogat, ahol 6 km-es sétákat tesz. A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy még mindig nagy különbség van a Marc esetében végrehajtott speciális, egyedi kezelés és a technológia széles körben való elérhetővé tétele között.

A jó hír, hogy a kutatás további szakaszában az utóbbira koncentrálnak majd, amihez a szintén Parkinson-kórban szenvedő Michael J. Fox alapítványa egy egymillió dolláros adománnyal járult hozzá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.