Hirdetés

Gigabyte M34WQ és G34WQC teszt - egy sima, egy hajlított



|

A Gigabyte két, elsősorban játékosoknak tervezett monitora járt nálunk, amelyek között az egyik fontos különbség az, hogy előbbi egyenes, utóbbi ívelt panellel készül.

Hirdetés

A Gigabyte nem tartozik azon gyártók közép, amelynek neve hallatán a monitorok ugranak be, pedig az utóbbi időben a tajvani vállalat több érdekes terméket is bemutatott ebben a szegmensben is. Többségük elsősorban a játékosok igényeit igyekszik kiszolgálni - pont úgy, mint ahogyan a még frissnek számító M34WQ és G34WQC is. A két monitor között az egyik fontos különbség, hogy a WQ változat egyenes, a WQC pedig ívelt panelt kapott, de más a paneltípus is, és ebből adódóan fontos működésbeli jellemzők is eltérnek egymástól. De lássuk a részleteket!

Dizájn

Eltekintve a normál és ívelt formától, a két monitor külsőre azonos. A Gigabyte egyik fontos célja az volt, hogy megfizethető monitorokat dobjon piacra, a költségcsökkentés a felépítésben pedig maximálisan vissza is köszön. Különösebb probléma persze nincs a monitorokkal, de a műanyag borítás nem különösebben elegáns, és a V alakú talp sem hordozza magán a prémium kategória jegyeit.

Hirdetés

A talp és a monitor nincs egyébként összeszerelve, a két részegységet négy darab apró csavarral kell rögzíteni egymáshoz. Már ha szeretnénk, mert a furatokat a 100×100 mm-es VESA szabvány szerint helyezték el, így annak sincs akadálya, hogy megfelelő állvánnyal az M34WQ vagy G34WQC a falra kerüljön. A talp nem különösebben kecses, és funkcionalitás alapján sem kényezteti el használóját, az viszont pozitívum, hogy nemcsak a panel dönthetőségét teszi lehetővé, hanem a magasságállítást is, szintén 100 mm-es tartományban.

A bekapcsolást jelző LED és a kezelésre szolgáló joystick a jobb oldalon kapott helyet, előbbi lefelé néz (az asztalt világítja meg), utóbb hátul van.

A G34WQC-re két HDMI 2.0 és két DisplayPort 1.4 csatlakozó került, valamint a fülhallgatót dughatjuk még be, ha a beépített, 2×2 wattos hangszóró helyett szeretnénk (és a hangminőség alapján szeretnénk) valami jobb minőségű megoldást használni. A WQ változaton az egyik DisplayPort helyett USB-C csatlakozót találunk, amely nemcsak adatátvitelre, hanem 18 wattig PD töltésre is használható, illetve amely a DP Alt Mode-ot is kezeli, vagyis képet is átvihetünk segítségével. Az USB-C porthoz két darab USB 3.0 dugasz is csatlakozik, így egyszerűbb dolgunk van, ha perifériákat szeretnénk a géphez csatlakoztatni. 

Egy gyártó - két eset

Bár azonos nevű, tehát egy termékcsaládba tartozó monitorokról van szó, a két kütyü teljesen eltérő karakterisztikát mutat, hisz más paneltechnológiára épülnek.

Gigabyte M34WQ

A sima változatban 34 colos, 3440×1440 pixeles IPS-panel dolgozik, 400 nites maximális fényerővel és papíron 1000:1-es statikus kontrasztaránnyal. A válaszidő (G2G váltás esetén) 1 ms, a legnagyobb képfrissítési frekvencia pedig 144 Hz úgy, hogy a monitor az AMD Freesync szolgáltatást is támogatja. A panel 8 bites, de FRC-vel 1,07 milliárd szín megjelenítésére képes, 91%-os DCI-P3 és 123%-os sRGB színtér-lefedettség mellett. A felbontásból látszik, hogy a monitor 21:9-es képarányt használ, ami nemcsak játékoknál és filmeknél lehet felettébb hasznos, hanem munka közben is - a kijelzőre bőven elfér egymás mellett például egy böngésző, egy dokumentum és egy fájlkezelő, képszerkesztésnél pedig az eredeti és a retusált kép is kitehető egymás mellé.

Saját méréseink alapján a monitor fényerőben 385 nitet tud (bekapcsolt és kikapcsolt HDR-rel egyaránt), 1055:1-es kontrasztarány mellett. Gyári állapotban az átlagos deltaE értéke 4,32, a fehéregyensúly 7400K - kalibrációt követően viszont tökéletesen pontos értékeket kaptunk (0,6-os átlagos deltaE, 6400K-s színhőmérséklet és 2,2-es gamma).

A paneltípusból adódóan a betekintési szögek kitűnőek, a kontraszt viszont csak átlagos, a sötét árnyalatoknál ráadásul enyhe kékes tónus figyelhető meg. A fényerő eloszlás egyenletessége elfogadható, de a sarkokban jelentősen gyengébb a fényerősség - sötét képernyőnél pedig a háttérvilágítás fénye néhány helyen beszűrődik. Jóllehet, ezek olyan anomáliák, amelyek normál használat közben nem fognak túl nagy gondot okozni. Az 1 ms-os válaszidőnek hála a monitoron a mozgó objektumok minimális elmosódás mellett látszódnak.

Gigabyte G34WQC

Mit tud az ívelt változat? A 34 colos méret és a 3440×1440 pixeles felbontás azonos, azonban a paneltípus VA, és 1500 mm-es sugarú kör mentén ívelt. A 400 nites maximális fényerő szintén azonos, a kontrasztarány viszont 3000:1-hez (statikus érték). A válaszidő (G2G váltás esetén) 1 ms, a legnagyobb képfrissítési frekvencia pedig 144 Hz, szintén Freesync támogatással. A panel 8 bites, de FRC-vel szintén 1,07 milliárd szín megjelenítésére képes, 90%-os DCI-P3 és 120%-os sRGB színtér-lefedettség mellett. Értelemszerűen ez a monitor is 21:9-es képarányt használ.

Saját méréseink alapján a monitor fényerőben 397 nites fényerőre és 3214:1-es kontrasztarányra képes. Gyári állapotban az átlagos deltaE értéke 4,66, a fehéregyensúly 7300K - kalibrációt követően viszont tökéletesen pontos értékeket kaptunk (0,7-es átlagos deltaE, 6400K-s színhőmérséklet és 2,2-es gamma).

A paneltípusból adódóan a betekintési szögek nem rosszak, de gyengébbek, mint az M34WQ esetén; az ívelt kialakítás jól jön tehát, a szélek felé így is minimális mértékben eltérnek a színek, és csökken a kontraszt. A fényerő eloszlás egyenletessége jó, de a G34WQC esetében is megfigyelhető a gyengébb fényerő a sarkokban, valamint a beszűrődő háttérvilágítás. Az 1 ms-os válaszidőnek hála a mozgó objektumok ezen a kijelzőn is minimális elmosódás mellett látszódnak.

Használat közben

A legnagyobb képfrissítés mindkét monitor esetén 144 Hz ha DisplayPort kapcsolatot használunk, HDMI esetén viszont csak 100 illetve 60 Hz, attól függően, hogy 8 vagy 10 bites színmélységet használsz. Ezt érdemes figyelembe venni, hiszen az AMD FreeSync bekapcsolásakor is értelemszerűen ezek a maximális értékek. (A minimum 20 Hz egyébként). Bár a specifikációban nem szerepel, a monitorok támogatják az NVIDIA G-Syncet is, igaz csak akkor, ha a DisplayPort összekötettést használod. A VA-paneles G34WQC-re sajnos jellemző a VRR flickering, azaz egyes játékoknál bekapcsolt FreeSync/G-Sync esetén előfordulhat, hogy a fényerő ingadozik az aktuális képfrissítés függvényében (48 Hz alatt az elektronika képismétlést használ, ez okozza a jelenséget).

A menüben van néhány olyan opció és extra szolgáltatás, ami a játékoknál hasznos lehet. Célkereszt és időzítő a játékoktól függetlenül bekapcsolható például, a Gaming szekcióban pedig a fekete színek kontrasztja és az Overdrive is állítható. Utóbbi Picture Quality, Balanced vagy Speed lehet; a legjobb eredményt véleményünk szerint az első opció adja, a másik két esetben az elektronika túlkompenzál, ami utánhúzás helyett szellemképet eredményez. 144 Hz-es képfrissítés mellett viszont érdemes kipróbálni a Balanced módot is.

Érdemes megemlíteni még az Aim Stabilizer funkciót, amely a Gigabyte saját BFI megoldása, azaz fekete képkockák illesztenek be a meglévők közé. Ezzel még tovább csökkenthető az elmosódás mértéke, igaz cserébe a maximális fényerő is érezhetően csökken. Itt jegyeznénk meg, hogy a monitor alapesetben viszont villogásmentes háttérvilágítást használ. Az input lag 144 Hz-es képfrissítés mellett mindössze 8 ms, ami egészen minimális - a játékok többségénél egy képkocka körüli csupán a késlekedés.

A monitorok DisplayHDR 400 minősítést kaptak - vagyis támogatják a HDR anyagokat is, azonban a 400 nites legnagyobb fényerő édeskevés ahhoz, hogy SDR és HDR üzemmódok között túl nagy különbséget fedezhess fel. HDR-re vannak sokkal jobb - igaz, egyben sokkal drágább - monitorok is. Ha a fényerő nem is túl acélos, a színekkel nem lesz gond: nemcsak pontosak, hanem megfelelően teltek - és még akkor sem túlszaturáltak, ha nem az sRGB üzemmódot választod ki.

A fontosabb extrák közül érdemes kiemelni a tíz lépcsőben állítható szemkímélő (csökkentet kék fény) üzemmódot és azt, hogy több bemenet együttes használatakor PIP is választható.

Ívelt legyen vagy sem?

Itt van két, az árat is figyelembe véve remek monitor, amelyek között alapvető különbség, hogy az M34WQ egyenes, a G34WQC pedig ívelt panellel készül. Ha csak ennyi lenne a két típus között az összes különbség, akkor egyértelműen az ívelt változat mellett tennénk le a voksunkat: 60-80 cm-ről nézve az ívelt panel, ahogyan valósággal körülölel, sokkal kényelmesebben használható, mint az egyenes verzió.

Azonban a paneltípusból adódóan vannak más fontos eltérések is. Az M34WQ az IPS-panelnek köszönhetően megbízhatóbb teljesítményt nyújt a színkezelés terén, profi munkára így sokkal inkább ajánlható. Filmekhez, játékokhoz viszont jobban passzol a G34WQC, hiszen a VA-panel jobb feketét és ezzel jobb kontrasztarányt nyújt. Viszont a VA-panel egyes játékoknál a VRR flickering áldozata lehet, emellett itt van apróságnak még az is, hogy hiányzik róla az USB-C csatlakozó és az USB elosztó funkció is.

Verdikt

A Gigabyte M34WQ és G34WQC egyaránt jó ár/érték aránnyal rendelkező, kiváló minőségű monitorok; a méretből és felbontásból adódóan rengeteg munkafelülettel rendelkeznek, a 21:9-es képarány pedig mind filmeknél, mind játékoknál nagyon jól tud jönni. A monitorok válaszidőben sem rosszak, noha vannak a piacon jobb (gyorsabb) 1 ms-os kijelzők náluk, és a 400 nites maximális fényerő miatt ennél a két típusnál a HDR is inkább csak papíron létező extra, semmint olyan dolog, amelynek a gyakorlatban is nagy hasznát lehet venni.

Gigabyte G34WQC

Ár: 179 000 Ft
  • 34"-os képátló, ívelt kialakítás
  • 3440×1440 pixeles felbontás
  • 21:9-es képarány
  • VA panel
  • 8 bit + FRC
  • 400 nites fényerő
  • 3000:1 statikus kontraszt
  • 1 ms G2G válaszidő
  • DisplayHDR 400
  • AMD FreeSync
  • 144 Hz-es képfrissítés
  • 2 HDMI, 2 DisplayPort
PRO
  • kiváló ár/érték
  • hatalmas munkafelület
  • ívelt kialakítás
  • állítható magasság
  • 144 Hz és VRR
  • játékhoz kapcsolód beállítások
Kontra
  • nincs USB hub
  • VA flickeringre érzékeny
  • nagyon gyenge hangszórók
  • a menü kezelése nem túl kényelmes
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7915
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Gigabyte G34WQC
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 3
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-06-21 14:20:24
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => Gigabyte, monitor, ívelt
    [gameinfo_url] => gigabyte-g34wqc
    [gameinfo_pro] => kiváló ár/érték
hatalmas munkafelület
ívelt kialakítás
állítható magasság
144 Hz és VRR
játékhoz kapcsolód beállítások
    [gameinfo_kontra] => nincs USB hub
VA flickeringre érzékeny
nagyon gyenge hangszórók
a menü kezelése nem túl kényelmes
    [gameinfo_data] => 34"-os képátló, ívelt kialakítás
3440×1440 pixeles felbontás
21:9-es képarány
VA panel
8 bit + FRC
400 nites fényerő
3000:1 statikus kontraszt
1 ms G2G válaszidő
DisplayHDR 400
AMD FreeSync
144 Hz-es képfrissítés
2 HDMI, 2 DisplayPort
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 179 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 3
            [manufacturer_name] => Gigabyte
            [manufacturer_url] => gigabyte
            [manufacturer_link] => http://www.gigabyte.com.tw
            [link] => /gyarto/gigabyte
        )

    [link] => /termekinfo/gigabyte-g34wqc-7915.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => kiváló ár/érték
            [1] => hatalmas munkafelület
            [2] => ívelt kialakítás
            [3] => állítható magasság
            [4] => 144 Hz és VRR
            [5] => játékhoz kapcsolód beállítások
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincs USB hub
            [1] => VA flickeringre érzékeny
            [2] => nagyon gyenge hangszórók
            [3] => a menü kezelése nem túl kényelmes
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    9

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.