Hirdetés

Gigantikus űrteleszkóppal keresi az idegeneket Kína



|

Hogy megtalálja-e az idegeneket egy új rádióteleszkóp? A FAST! Mármint ez a neve az új kínai fürkésznek, amely szintén a kis zöld (vagy szürke) emberkéket kutatja.

Hirdetés

Kína nem csak az elektronikában, számítástechnikában és távközlésben lett új nagyhatalom az elmúlt évtizedekben, de az űrkutatás terén is egyre nagyobb szerepük van. A kommunista állam hamarosan jelentős mértékben hozzájárul majd a földönkívüli élet kutatásához, ugyanis az ország FAST néven elhíresült gigantikus rádióteleszkópja idén szeptembertől kezdi el keresni az idegenek jelzéseit.

Hirdetés

Az 500 méteres átmérővel rendelkező FAST hatalmas, bár egyszerre csak egy 300 méteres szegmensre tud fókuszálni. A teleszkópot igazából már januárban szolgálatba állították, de jelenleg még olyan frissítéseket végeznek rajta, amelyek csökkentik az interferenciát és ezzel segítik a kutatás hatékonyságát.

Zhang Tongjie vezető tudós szerint a keresés nem akadályozza a normál tudományos küldetéseket, ugyanakkor nem kell abban bízni, hogy hamarosan idegenekre bukkannak. Vannak ígéretes jelek, de a tudósok nem számítanak rá, hogy ezek földönkívüli élőlényektől érkeznek. Általában pulzárok vagy gyors rádiókitörések ezen jelek forrásai. Ha mégis vannak azonban üzenő idegenek, a FAST növeli az esélyét, hogy meghalljuk, mit mondanak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.