Hirdetés

Új kinézetet és funkciókat kap a Gmail



|

Fejlesztői csoportoknak küldött előzetesekből már kihámozható, hogyan változik meg hamarosan a Google levelezőkliense.

Hirdetés

A külvilág egy ideig csak annyit tudhatott a Google tegnapi bejelentéséből, hogy egyteljesen új Gmail dizájn érkezik aböngészőben használt verzióhoz, amely a legfrissebb használati szokásokhoz és az egyre inkább mobil-irányba húzódó világhoz igazodik. Persze a kiszivárgott képek és hírek alapján nem arra kell felkészülni, hogy teljesen a feje tetejére áll minden, amit eddig megszokhattunk, de lesznek érdekes trükkök.

Hirdetés

Egyrészt, ha a mostani letisztult dizájnt lehet még letisztultabbá tenni, akkor ez lesz az: szellős felületek, jól elkülöníthető funkciók jellemzik majd az új kinézetet. Arról még nem tudni, hogy a most elérhető különféle háttérképek használhatók lesznek-e az újrafaragott kliensben, a fejlesztőknek küldött előnézeti képek ugyanis az alap fehér felületet mutatják.

A Material dizájnnyelv egyre nagyobb hangsúlya mellett olyan funkciókat érhetnek el a böngésző alatt gmailezők, mint a mobilokon már megszokott okos válaszok (Smart Reply), amely a levelek szövege alapján rövid, egy gombnyomásra visszaküldött automata válaszokat takar. Ha valaki például egy megbeszélésre hív, az előre generált válaszok közül elég csak rábökni a "Máris megyek", a "Nem tudok ott lenni", vagy a "Késni fogok" feliratú gombokra, és egy másodperc alatt le is tudtuk a válaszadást. Persze ez is elsőként azoknak lesz elérhető, akik a Gmailt angolul használják, de itt jegyeznénk meg, hogy a legtöbb új funkciót egyébként is ezen a nyelven érhetjük el először, ezért ha valakit nem zavar az angolság, használja egyébként is így a szolgáltatást.

Hasonlóképpen a kényelmet szolgálja a szundi (Snooze) funkció is, amellyel egy levél elolvasásás és a válaszadást "eltolhatjuk" egy kis időre, majd a rendszer később figyelmeztet rá, hogy ismét foglalkozzunk az üzenettel. A csoportosításhoz is kapunk egy segédet, a levelek felsorolásánál tudjuk megadni, milyen kategóriában szerepeljen az adott üzenet.

A felület része lesz egy új, okos oldalsáv is, amelyen például elérhetjük a naptárat, egy jegyzettömböt vagy a feladatok listáját. Ezáltal nem kell másik böngészőlapra vagy alkalmazásra váltanunk ezen funkciók egyidejű használatához, a fenti megbeszéléses példában könnyebblesz gyorsan, egy ablakban megnézni, ráérünk-e az adott időpontban, a napi feladataink közé felvésni a meetingre való felkészülést, és az ottani témákat a kis jegyzettömbbe rögzíteni.

Három új Gmail elrendezést várhatunk, amelyek közül az egyikben a levelek csatolmányához előnézetet is kapunk, láthatjuk például kicsiben a nekünk küldött dokumentumokat, képeket. Ennél visszafogottabb lesz a mostanihoz leginkább hasonító kényelmes nézet, és jön egy kompakt elrendezés is, ahol az egyes üzenetekből a lehető legtöbb látszik majd a képernyőn.

A hírek szerint a Google néhány héten belül kezdi bevezetni az újdonságokat a felhasználóknál, valószínűleg ismét nem egyszerre, hiszen ahhoz kicsit sok fiókot kell átalakítani, de több hullámban mindenki napokon belül átállhat a friss kinézetre. Az mindenképpen esélyes, hogy ez legkésőbb május 8-ig megtörténik, ekkor kezdődik ugyanis a Google I/O fejlesztői konferencia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.