Hirdetés

A Google a muslicák agyát térképezi 3D-ben



|

Még úgy is fantasztikus az eredmény, hogy csak a munka harmadáig jutottak - és az emberi agy ennél sok milliószor összetettebb. Nézd meg videón!

Hirdetés

Az agykutatás az egyik legbonyolultabb és legmisztikusabb orvosi terület, hiszen hiába tudunk már borzalmasan sokat az emberi testről, az agy olyan bonyolult mechanizmus, amelynek működéséről még szinte csak sejtéseink vannak 2020-ban is. Azt már lehet tudni, hol aktívabb az agyunk egyes érzések vagy ingerek esetén, és nagyjából látjuk azt is, mire valók a nagyobb egységei, de az idegsejtek, azaz neuronok szintjén még közel sem járunk a teljes feltérképezéséhez. Most mindenesetre egy fontos lépcsőfokot mászik meg épp a tudomány, mégpedig a Google segítségével.

Hirdetés

Természetesen nem az emberi aggyal kezdték a kutakodást, hanem egy jóval egyszerűbb élőlény, a muslica (gyümölcslégy) idegrendszeri központját vizsgálta az amerikai Jamelia kukatóközpont, amely a Google szakembereinek közreműködésével egy teljesen új technológiát fejlesztett ki az agy háromdimenziós feltérképezésére.

A Drosophilia családba tartozó apró rovar egy agyféltekéje nagyjából 25 ezer neuront és 20 ezer szinapszist (tehát az idegsejtek kapcsolódási pontját) tartalmaz, amely több mint 4000 különféle funkciót ellátó típusra bontható. Az alábbi videóban a Google vizualizációjának részletei láthatóak, ahol a megvizsgált agyterület többféle vetületét mutatják be, így a központi egységet, a magasabb gondolkodási funkcióért felelős részt, a vizuális ingerek feldolgozásáért felelős hálózatot és hasonlókat.

Érdekes egyébként, hogy a tudóstársadalom egy része szerint az ilyesféle vizsgálódás nem igazán kifizetődő. A konnektomika nevű tudományág azzal foglalkozik, hogy az agyi idegsejtek kapcsolódásait térképezi fel, és ezáltal egyre szűkítve tudja meghatározni, az agy melyik része milyen tevékenységeket végez, viszont a kritikusok szerint ez tiszta pénz- és energiapazarlás, ami helyett a kutatók sokkal fontosabb dolgokkal is foglalkozhatnának.

Egyik legfontosabb érvük az, hogy ezzel a projekttel jelenleg is csak egy nagyon kezdetleges létforma agyának mindössze harmadát sikerült feltérképezni, és még ez sem hozott valóban használható eredményeket a látványos megjelenítésen kívül. Másrészt egy muslica teljes agyának nagyjából 100 000 idegsejtjéhez képest az emberi agy körülbelül 86 milliárd neuronból áll, tehát akármilyen nagyszerűnek tűnik is a most látható eredmény, az igazán fontos szint még gyakorlatilag elérhetetlen messzeségben van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.