Hirdetés

Komoly biztonsági problémák vannak a Google és az Apple kontaktkövetős koronavírus appjával

|

A szakemberek szerint a cégek által kifejlesztett rendszerek nem biztosítják azt az anonimitást, amit előre megígértek, így könnyen veszélybe kerülhetnek adataink.

Hirdetés

Nemrég jelentette be az Apple és a Google, hogy közösen fognak olyan rendszerek fejlesztésébe, melyek Bluetooth segítségével követhetik vissza, hogy egy adott ember merre járt, így figyelmeztethetnek minket, ha kapcsolatba kerültünk egy koronavírussal diagnosztizált személlyel. A két cég kiemelte, hogy a felhasználói adatok megóvása elsődleges számukra, de kiberbiztonsági szakértők szerint azért vannak gondok a rendszerekkel. 

Elmondásuk szerint ugyanis a kontaktkövetős alkalmazások valóban biztonságosan kezelik az adatainkat, egészen addig, amíg az alkalmazásban be nem jelentjük, hogy megfertőződtünk. Ekkor ugyanis elküldi a tartózkodási adatainkat minden eszközre, aminek a mobilunk a közelébe került - egészen pontosan azoknak a fejlesztőknek, akik az alkalmazásokat fejlesztik.

Mondanunk sem kell, hogy miért nem biztonságos, ha az összes tartózkodási helyünk, beleértve a napi rutinunk során meglátogatott helyszíneket, illetéktelen kezekbe kerül. Tehát amint bejelentjük az alkalmazásban, hogy pozitív eredményt kaptunk koronavírusra, minimum három adat elkerülhet külsős cégekhez: hogy kik vagyunk, hogy merre jártunk, és hogy fertőzöttek vagyunk. 

Hirdetés

A Dragos nevű kiberbiztonsági cég vezetője, Sergio Caltagirone szerint a feltétlen bizalom nem elvárható a felhasználóktól, tehát extra biztonsági intézkedésekre van szükség, hogy megfelelően működjenek a rendszerek. 

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.