Hirdetés

Rekord: 6000 külön Chrome fület is elbírt egy Mac Pro



|

A hírhedten memóriazabáló böngészőnek méltó kihívója akadt, de még ezt is sikerült kétvállra fektetni.

Hirdetés

Bár jelenleg a böngészőpiac messze legerősebb szereplője a Google Chrome, azzal azért mindenki tisztában van, hogy vannak kifogásolható tulajdonságai. Az egyik ilyen a memóriaéhség: ahogy sorban nyitjuk a böngészőfüleket és szimultán böngészünk egyszerre több lapon, még a legerősebb gépek is egy idő után térdre hullnak és könyörögnek egy kis könnyítésért. Mindez nem csak a Windows alapú gépeken igaz, a Mac-eket ugyanúgy megviseli a Chrome telhetetlensége, pont innen jött az ötlet egy Mac Pro felhasználó számára: méltó ellenfelet akart szembeállítani a böngészővel.

Hirdetés

Jonathan Morrisont az akasztotta ki, hogy ugyan egy kifejezetten erős Mac Pro gépet használ, de viszonylag átlagos böngészés mellett is egy idő után 75, azaz hetvenöt gigabájtnyi memóriát gyűrt maga alá a Chrome, ami már csak azért is vicces, mert egy átlagos számítógép 8-16 GB teljes memóriáját is többszörösen meghaladó számról van szó. épp ezért kitalálta, hogy összerak egy igazán bivaly konfigurációt és komoly feladat elé állítja a böngészőt.

Mivel a legújabb Mac Pro (tetszik tudni, a sajtreszelő előlapos, méregdrága, de atomjaira felpumpált izomzatú kiadás) számolatlanul teletömhető RAM-mal, Morrison elment a lehetséges felső határig, és összesen 1,5 TB memóriát passzírozott bele a gépbe. Ezután pedig elindított egy Chrome-ot, és elkezdett újabb és újabb füleket nyitni rajta, miközben Twitteren dokumentálta a folyamatot.

Végül nem is a Mac Pro, hanem a böngésző adta fel a harcot, de addigra már 6000 fül volt nyitva egymás mellett, ami összesen 1,4 TB RAM-ot lapátolt maga alá. Mindeközben pedig az Apple kolosszus még mindig vígan működött és futtatott bármilyen egyéb feladatot (oké, még így is 100 gigabájtnyi memóriája volt erre), a Google Chrome viszont ezen a ponton feladta és végleg kifagyott.

A mostani kihívás persze inkább csak amolyan túlzó fricska a Google böngészőjének jól ismert hátulütőjére célozva, hiszen bizonyára senki sem fog több ezernyi fület egyszerre nyitva tartani benne, de jól ráirányíthatja a figyelmet arra, hogy esetleg már tényleg illene kicsit javítani a Chrome memóriafaló tulajdonságán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.