Hirdetés

Ma egész nap szellemes-állatos játék vár a Google keresőben



|

Tudjuk, Magyarországon nem Halloween van, hanem blablabla, de azért mutatunk egy jóféle időtöltést mára ehhez kapcsolódóan.

Hirdetés

A Google gyakran módosítja a keresője főoldalán található logót, és az adott naphoz kapcsolódó grafikát, animációt, vagy akár interaktív játékokat rejt el bennük. Ezek nem mindenhol ugyanazok, hiszen amikor Amerikában Hálaadás napja van, a magyar felhasználóknak nem mondana túl sokat egy ezzel kapcsolatos pulykás-indiános Pocahontas utánérzés, ahogy március 15-én csak nálunk van valamilyen forradalomra emlékeztető extra, a világ többi részén nem értenék a dolgot. Most viszont a magyar Google keresőoldalon is megjelenik a Halloween alkalmából készített kis játék, a világcég szerint ugyanis Magyarországon is egyre népszerűbb ez az ünnep.

Hirdetés

Térjünk azért ki gyorsan erre egy kicsit, mielőtt elindulnak internetszerte az olyan őrületek, miszerint "a gonosz Google meggyalázza a szent ünnepünket", meg hogy ugye "ez a halogéntökös marhaság csak amerikai ijesztgetés". Először is, a Halloween nem valami helyett terjed: míg Mindenszentek november elsején, halottak napja pedig november másodikán van, a Halloween éjszaka egyiket sem zavarva október 31-ét jelenti. Kulturálisan pedig több irányból érkezett hozzá az inspiráció, és igen, bő 1000 éve ugyanúgy ünnepelték Magyarországon is, meg úgy egyáltalán, Európa nagy részén.

Már az ókorból fennmaradtak a télnyitó ünnepek emlékei, amelyeket aztán a kelta és gael kultúrákban Samhain (Samain, Samhuinn, Calan Gaeaf, Hollantide) néven tartottak meg, és a nyári félév végét jelzi. Innen származik az az elképzelés, hogy ilyenkor megnyílnak a sírok, és egy napig láthatóan járnak közöttünk a szellemek. Egyes hiedelemvilágokban egyenesen azt állították, hogy egy napig szinte teljesen életszerűen viselkednek az eltávozottak, isznak, esznek, táncolnak közöttünk. A rokonok, ismerősök ilyenkor tüzek mellett idézték fel az elhunyt életének legfontosabb, legszebb, esetleg legviccesebb pillanatait, tehát magát az életét ünnepelték, nem az eltávozására emlékeztek. Ez a hiedelemvilág értelemszerűen az utóbbi évszázadokban az angolszász országokban maradt fenn leginkább, többek között az Egyesült Államokban, de az elmúlt időszakban egy másik hasonló ünnep hatása is érződik rajta. Ez a spanyol gyökerekkel rendelkező, majd Mexikóban és Közép-Amerikában is meghonosodó Dia De Los Muertos, ami ugyan konkrétan a halottak napja, de az ottaniak szintén ijesztő maszkokkal, tánccal, zenével, jókedvvel ünneplik.

Lényeg a lényeg: a Halloween igazából nem beszivárgott a Kárpát-medencébe, csak visszatért, és az égvilágon senkit nem bánt, hiszen az elmúlt évszázadok keresztény ünnepei előtt van egy nappal, szépen megférnek egymás mellett. Ezért is érthető, hogy a mai Google doodle, tehát a keresősáv feletti logo helyére biggyesztett különlegesség egy Halloweenhez kapcsolódó kis játék.

A játékot a nemzetközi vadvédelmi alapítvány, a WWF is támogatta, ezért a "szellemes" külső mögött állatokkal kapcsolatos tartalmak lapulnak. A "trick or treat" szellemében a különböző ajtókra kattintva olyan állatok képe ugrik fel, amelyek a Halloweenhez, szellemtörténetekhez vagy ijesztő filmekhez kötődnek. A felhasználó választásától függően, a "trick", azaz "Csalás" gombra kattintva egy szórakoztató animáció, a "treat", azaz "Csoki" gombra kattintva egy rövid információs kártya jelenik meg az adott állatról, amelyhez hanghatás is társul.

A kereső főoldalán csak ma látható a különleges doodle, de közvetlenül is elérhető marad ezen az aloldalon. Egyébként azzal is el lehet szórakozni elég rendesen, hogy az ember a google.com/doodles oldalon végigböngészi az összes eddigi kis játékot, videót és egyéb tartalmat, amelyet a Google korábbi ünnepekre és jeles napokra készített.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.