Hirdetés

A Google Drive progresszív web appként él tovább



|

A szolgáltatás tehát ugyanúgy telepíthető és ikonként indítható lesz Windows és Mac gépeken, mint a hagyományos szoftverek.

Hirdetés

Először is jöjjön egy gyorstalpaló, mi is az a progresszív web app, avagy rövidítve PWA. Alapvetően minden olyan weboldalt vagy webes szolgáltatást így nevezünk, amely ugyanazt a hatást kelti, mint egy számítógépre telepített szoftver vagy mobilalkalmazás. Alapvetően persze ez nem jelent többet, mint egy felokosított weboldalt, amely például push üzenetet tud küldeni, akár a hagyományos appok, de lehetőség van offline használatra is a megfelelő beállítások mellett. Ha egy PWA-t megnyitunk az ikonjára kattintva, ugyan böngészőben nyílik meg az adott oldal, de a felső böngészősáv nélkül.

Hirdetés

Hogy milyen oldalakból lehet PWA-t csinálni? Alapvetően szükséges az, hogy https protokollon működjön, valamint a dizájnja teljesen reszponzív legyen, tehát ha már egyszer appként indítjuk, akkor alkalmazkodjon ahhoz a képernyőfelbontáshoz, amin használjuk (és persze ablakba téve legyen átméretezhető is). Emellett fontos (ha nem is kötelező) a "3 másodperces szabály", tehát az alapvető funkciók és látvány lehetőleg töltsön be másodpercek alatt, hiszen egy app megnyitásakor sem szeret senki a monitor vagy a mobil előtt malmozni, amíg az kegyeskedik használatra alkalmassá válni.

Az Android Police beszámolója szerint a Google Drive most kapott olyan támogatást, hogy PWA-ként is futtatható legyen PC-n, Mac gépeken és Chromebookokon. Az így elindított Drive valóban böngészősáv nélküli külön ablakban fut, ikonként az Asztalra helyezhető, valamint a Tálcára tűzhető. A folyamat viszont még az elején jár, tehát ugyan a Drive fő ablaka már PWA módban fut, ha viszont szerkesztésre megnyitunk egy dokumentumot, az már a böngészőben jelenik meg egy új fülön. Valószínűleg idővel ezeket is betuszkolja a PWA formátumba a Google, de egyelőre ilyen hibrid módra kell számítani. Androidra is telepíthetjük ugyanígy Chrome alól, de itt egyelőre a natív Google Drive app többet nyújt. Alkalmazásként való telepítéséhez a Drive főoldalán a böngészősávban megjelenő + jelre kell kattintanunk: ha nem látunk ilyet, akkor érdemes frissíteni a böngészőt.

A Google egyébként szép lassan elkezdte meglévő szolgáltatásait progresszív web app támogatással ellátni, ilyet tud már a YouTube Music, a Stadia, a Photos, valamint a Messages. Mások is elindultak ezen az úton, így PWA-ként is megnyitható többek között a Spotify, a Pinterest és a Trivago is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.