Hirdetés

Megvan, mennyi részét fotózta be a Földnek a Google



|

Most először hozott nyilvánosságra a vállalat adatokat arról, mennyi Street View és Earth fotót készítettek a bolygónkról. Nem kis számok következnek.

Hirdetés

A Google jó ideje fotózza a Földet, ráadásul többféle módon és irányból. Egyrészt ott a Google Earth, amely műholdas tájképek összeillesztésével készül, hogy fölülről nézhessük át a bolygónk mindenféle zegzugát. Emellett pedig folyamatosan járnak az utakon a Street View, vagy magyarul Utcakép 360 fokos képeit rögzítő autók, illetve egy ideje biciklik és speciális hátizsákkal ellátott gyalogosok is.

Hirdetés

Azt viszont eddig hivatalosan nem lehetett tudni, mennyi részét sikerült így befotózni a Földnek: összességében a Google szerint 98 százalékát feltérképezték a bolygó lakott területének valamelyik fotós szolgáltatással (pontosan úgy fogalmaztak, hogy 98 százalékát a Föld azon részének, hol emberek élnek, hiszen nem csak folyamatosan lakott környékeket láthatunk). Ez egyébként a Google Earth-re érvényes, hiszen ezt a szolgáltatást indították korábban, és itt tényleg csak olyan területek maradnak ki a fényképezésből, amelyek valamilyen különleges (például politikai, hadászati) ok miatt tiltottak.

A Google Earth jelenleg több mint 36 millió négyzetmérföldnyi (azaz nagyjából 93,24 négyzetkilométernyi) műholdképből tevődik össze Ez persze még mindig csak az 510,1 millió négyzetkilométeres bolygó nagyjából ötöde, de ezért is tette a cég a lakott területekről szóló kitételt, a hatalmas óceánokat például felesleges is így végigpásztázni. A Google Earth egyébként manapság már teljesen összefonódott a vállalat térképszolgáltatásával, a navigációs nézetről egy gombnyomással átválthatunk a szatelites formátumra.

A Street View, vagy Utcakép 12 éve indult, és innen is van már hivatalos szám: több mint 10 millió mérfőldes, tehát nagyjából 16,1 millió kilométeres utat jártak be az autók, biciklik, hátizsákos gyalogosok és egyéb fotós megoldások (használnak például tevéket és birkákat is arra, hogy a rájuk erősített 360 fokos fényképezőgép-szettet olyan helyekre is eljuttassák, ahová máshogy nem nagyon sikerülne). A táv érzékeltetésére elég annyi, hogy több mint 400-szor megkerülhetnénk a Földet, míg elérnénk a végéig. A Street View-ban is van persze még sok "fehér folt", hiszen egyes országok eleve nem járultak hozzá a területük ilyetén feltérképezéséhez, és amelyek már igen, azokban is van bőven olyan hely, amit szintén valamilyen titkosság, biztonsági okok miatt nem lehet így befotózni.

Az Earth és Street View szolgáltatások persze nem csak navigációs célokat szolgálnak: egyrészt sokféle műemléket igyekeznek így láthatóvá tenni olyanok számára, akik máshogy nem juthatnak el a közelükbe, de van például konkrétan életmentő kezdeményezés is, Angolában a Google felvételeit használják a hátrahagyott aknamezők felderítésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.