Hirdetés

Idegeneknek küldte el a felhasználók privát videóit a Google



|

Kellemetlen biztonsági hibára derült fény: aki a Google Takeout segítségével mentette a Google-adatait, annak a privát, Google Fotókba mentett videói teljesen idegen emberek kezei között köthettek ki.

Hirdetés

A Google Fotók a világ egyik legjobb felhő alapú képtároló és -szinkronizáló szolgáltatásának számít, emiatt aztán rengetegen használják is. Arra pedig senki nem gondolt, hogy épp a Google-re ne lehetne rábízni az értékes fotóinkat és videóinkat. Történt azonban, hogy egy szolgáltatási hiba miatt pár napon keresztül teljesen másnál bukkanhattak fel az ide mentett videók, mint aki joguslt lett volna megtekinteni őket. Ez ugye még nem üvöltő probléma egy olyan kisfilm esetében, ahol körbesvenkelünk a hegytetőről, vagy egy ugrándozó kutyát filmezünk pár percen keresztül, de azért könnyű elképzelni, hányféle olyan téma van, amit nem szánunk másoknak, főleg nem vadidegeneknek.

Hirdetés

A jelentések szerint tavaly november 21. és 25. között történt meg a baj, azoknál, akik a Google Takeout segítségével lementették a Google-fiókjuk adatait. Azt nem tudni, hogy pontosan mi sült el rosszul, de a Google szerint rosszul exportálta a szolgáltatás a felhasználók egyes videóit, amelyeket így teljesen más felhasználók archívumaiba rakott be. 

A fotókat nem érintette a hiba, a problémát pedig azóta azonosították és javították, a jelek szerint nem állt mögötte támadó, "szimpla" belső baki volt az egész. Az érintetteket e-mailben értesíti a Google, aki nem kap levelet, annak nem kerültek ki a videói. A biztonsági szakértők szerint az idő rövidsége és a körülmények miatt egyáltalán nem komoly ez a biztonsági melléfogás, ráadásul szinte senki nem is tudott a lehetőségről, ezért alig van, akit érinthet a dolog. A gond persze az, hogy az ismeretlenek gépeiről már a Google sem tudja törölni a letöltött videókat, tehát ha valami egyszer kijutott, az bizony esélyesen ott is maradhat, ha elég érdekes az új megtekintő számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.