Hirdetés

A Google gonosz dolgot művelhet a helyadatainkkal



|

Legalábbis ezt állítva ment neki a Google-nak hét európai ország, mert szerintük személyiségi jogokba ütközik a cég által használt helymeghatározó technológia.

Hirdetés

Hét európai ország fogyasztóvédelmi szervezetei nyújtottak be hivatalos panaszt a nemzeti adatvédelmi hivatalokhoz azzal kapcsolatban, hogy szerintük a Google jelenleg használt helymeghatározási és ehhez kapcsolódó adattárolási szolgáltatásai több ponton megsértik az Európában érvényes adatvédelmi szabályozásokat (GDPR). Nem arról van szó, hogy a Google "látja", pontosan milyen földrajzi koordinátákon tartózkodik valaki, inkább arról, hogy ebből az információból sok egyéb személyes információ is kiderül rólunk.

Hirdetés

Ha elsőre gondolunk bele a dologba, a Google helymeghatározó funkciói áldásnak tűnnek, hiszen ezek alapján találjuk meg, hol járunk a térképen, valamint így tudjuk meg, mennyi idő alatt és merrefelé jutunk el úti célunkhoz. Ahogy az sem az ördögtől való ötletnek tűnik, hogy a szolgáltatás tárolja, merre jártunk, hiszen ezáltal visszakereshetjük, hol is voltunk két hete, ha újra ugyanoda szeretnénk eljutni, vagy elmagyarázni másnak, hogyan talál oda.

Viszont sokadik továbbgondolásra már tényleg előjöhet némi aggodalom, hiszen ha mások is hozzáférhetnek a lokációs "történelmünkhöz", akkor az általunk meglátogatott helyekből valóban következtethetnek egy csomó személyes információnkra.

Sokat megy például valaki egy templomba? Hopp, máris megvan a vallása. Gyakran regisztrálja az illetőt a Google egy melegbárban? Puff, ott az adat a szexuális orientációról. Egy bizonyos időben volt egy adott helyen (ahol máshonnan visszakereshetően épp egy tüntetés zajlott)? Bang, máris belőtték a politikai preferenciáit is.

A BEUC (az európai fogyasztóvédelmi szervezetek közössége) szerint az igazi probléma abban rejlik, hogy a Google nem ad világos információt a felhasználóknak arról, pontosan mit tesz, és mit tehet ezekkel az adatokkal, ezért elvileg megvan a lehetősége annak, hogy ezeket a felhasználó tudta nélkül használják fel adatgyűjtésre, személyes információk kikövetkeztetésére, és ezek akár harmadik félhez is eljuthatnak.

A BEUC igazgatója, Monique Goyens szerint a GDPR lényege pont az, hogy a felhasználók képesek teljes mértékben átlátni és irányítani személyes adataikat. A most beadott panaszoktól azt várják, hogy a Google reagáljon rájuk valamilyen felhasználók által is elfogadható módon.

Persze nem azt akarják elérni, hogy a Google azonnal szüntesse meg a felhasználók helyadatait meghatározó és gyűjtő funkciók működtetését (lenne is belőle szép káosz, hiszen naponta százmilliók használják ezeket). Inkább azt várják, hogy az óriáscég adjon ki olyan egyértelmű iránymutatást, amelyben leírja, hogy az így gyűjtött adatokat semmiképpen sem adja ki másoknak, vagy használja fel bármilyen felhasználókra nézve káros módon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.