Hirdetés

A Google-nek elege lett a koronavírusos álhírekből



|

Saját lehetőségein felül is szeretné visszaszorítani a káros tartalmakat a vállalat, ezért bőkezűen osztogatja a támogatást.

Hirdetés

Érdekes, mennyire az arcunkba tol az élet néhány eddig is ismert problémát. Az "információs társadalom" és a közösségi média sajátosságai miatt már az elmúlt években is az egyik legfontosabb problémává vált az álhírek terjedése. Megtévesztő híroldalak, "fantasztikus" újdonságok, "megdöbbentő" felfedezések vették át az uralmat, és persze a digitális írni-olvasni tudás sokaknál még egyáltalán nincs olyan szinten, hogy megkülönböztessék a hihetetlenvilagunktitkai.com oldal kamu tartalmát egy valódi hírportálétól. És akkor bumm, jön a világjárvány, és a koronavírussal kapcsolatos álhírek már akár konkrétan életveszélyesek is lehetnek, amikor nem létező gyógymódokról, felelőtlen védekezési megoldásokról hitegetik az embereket.

Hirdetés

Sok internetes szolgáltató kezdett bele az álhírek gyomlálásába, főleg mostanában a fenti okok miatt, a Google most csatlakozott ehhez azzal, hogy 6,5 millió dollárt, azaz nagyjából 2,1 milliárd forintot különített el támogatási célokra. Ebből a jelentős summából olyan szervezetek kaphatnak, amelyek hatékonyan képesek meggátolni a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos álhírek terjedését.

Az összeg egy része független tényfeltáró szervezetekhez kerül, ilyen például a Full Fact, a Meedan vagy a spanyol Maldita. A tech-óriás állítólag nagy figyelmet fordít arra, hogy világszerte legyen "lefedettség", tehát olyan szervezeteket találjon, amelyek a vírus által érintett összes területen megjelenő tartalmakat kezelni tudják. Márpedig ez most már az Antarktiszon kívül az összes kontinenst jelenti.

A Google persze saját berkein belül is dolgozik különféle megoldásokon. Készül például egy olyan tény-ellenőrző adatbázis, amely egyrészt újságírók számára biztosít hiteles forrásból származó, ellenőrzött híreket, valamint a Google keresések híreket gyűjtő aloldalára is olyan ellenőrző szolgáltatást farag, amely megjelöli a megbízható tartalmakat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.