Hirdetés

Ha telepítetted ezeket az Android appokat, töröld őket gyorsan!



|

470 000 telepítése van már azoknak a kártékony appoknak, amelyek fent voltak a Google Play Áruházban, és be tudtak lépni a felhasználók Facebook- és Google-fiókjaiba és egyéb trükkökre is képesek. Ha te is feltetted valamelyiket, gyorsan távolítsd el!

Hirdetés

A biztonsági szakértők újabb kártevőkkel kapcsolatos kampányokra bukkantak. A Google Play Áruházban azonosítottak kilenc olyan appot, amit eddig már majdnem félmilliószor telepítettek az emberek. Ezeket főként a készülék optimalizálására kitalált szoftvernek álcázták, valójában azonban olyan szerverhez kapcsolódtak, ahonnan 3000 különböző kártevőt tudtak az eszközökre tölteni és telepíteni. Ezután már az app be tudott jelentkezni a felhasználók Facebook- és Google-fiókjaiba. 

Hirdetés

Természetesen vissza is éltek mindezzel, és elsősorban hirdetések megjelenítésére gyúrtak rá, szimulálva a felhasználó kattintásait. Rávették továbbá a felhasználókat a Play Protect letiltására, így észrevétlenül települhettek akár további appok is. A bejelentkezett fiókokon keresztül pedig hamis értékeléseket is közzétettek a támadók. 

A legnagyobb mértékben Japánt, Tajvant, Amerikában, Indiát és Thaiföld felhasználóit érintette a dolog, konkrétan ezekkel az appokkal: 

App neve Csomag Telepítések száma
Shoot Clean-Junk Cleaner,Phone Booster,CPU Cooler com.boost.cpu.shootcleaner 10 000+
Super Clean Lite- Booster, Clean&CPU Cooler com.boost.superclean.cpucool.lite 50 000+
Super Clean-Phone Booster,Junk Cleaner&CPU Cooler com.booster.supercleaner 100 000+
Quick Games-H5 Game Center com.h5games.center.quickgames 100 000+
Rocket Cleaner com.party.rocketcleaner 100 000+
Rocket Cleaner Lite com.party.rocketcleaner.lite 10 000+
Speed Clean-Phone Booster,Junk Cleaner&App Manager com.party.speedclean 100 000+
LinkWorldVPN com.linkworld.fast.free.vpn 1 000+
H5 gamebox com.games.h5gamebox 1 000+

A Google azóta mindet törölte az áruházából, de ha esetleg bárkinek közületek még ott figyel a telefonján valamelyik app, gyorsan törölje, és nézze át azt is, vannak-e olyan egyéb appok, amelyek telepítésére nem emlékszik. Ha pedig végképp valami gyanúsat tapasztalnátok, inkább mentsétek le az adataitokat képestül, telefonszámostul, aztán csináljatok egy gyári állapot visszaállítást, az a legtisztább.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.