Hirdetés

Újabb adatszivárgás: még hamarabb zár a Google+



|

Azt már októberben bejelentette a gigacég, hogy egy adatkezelési baki miatt bezárja az amúgy is haldokló közösségi szolgáltatását, most viszont még nagyobb résre derült fény.

Hirdetés

Egyre biztosabb, hogy 2018-at informatikai szempontból az adatkezelési és adatszivárgási katasztrófák évének fogja tartani a történelem. A Facebook elhíresült botránya után októberben a Google-nél derült ki, hogy közel félmillió felhasználó személyes adatai szivároghattak ki a már évek óta tetszhalott Google+ szolgáltatáson keresztül. Akkor ez jelentette az utolsó szöget a közösségi megoldás koporsójában, be is jelentették a lassú kivezetését a piacról. De úgy tűnik, az idei évre ez még nem volt elég.

Hirdetés

Most az derült ki ugyanis, hogy a félmilliós szivárogtatásért felelős biztonsági rés mellett volt egy másik is, ahol nem kevesebb, mint 52,5 millió felhasználó adatai jutottak ki. Nem csak az adatvesztés nagysága miatt súlyos az eset, hanem azért is, milyen információkat érintett mindez és milyen mélységben.

Egyrészt ugyanis olyan felhasználók adatai is rossz kezekbe kerülhettek, akik privátra állították saját fiókjukat, másrészt pedig a legfontosabb adattípusok is érintettek, így teljes nevek, e-mail címek, munkahellyel kapcsolatos információk.

A múltkori esethez képest annyi változott még, hogy ezt a biztonsági rést nem külső források derítették fel, hanem maga a Google közölte blogjában, de ettől még mindig elég felemás a dolog utóélete.

A hír tegnapi kirobbanása után a legtöbben azt várták, hogy a Google a totojázás helyett most már azonnal bezárja a Google+ szolgáltatást (ami egyáltalán nem lett volna nagy érvágás, hiszen a statisztikai hibahatáron kívül tényleg szó szerint senki nem használja már aktívan). Ehelyett csak annyi történt, hogy a Google a 2019 augusztusára tervezett bezárást négy hónappal előbbre, áprilisra hozta. Törlik az összes olyan hozzáférést is, amely az oldalhoz kapcsolódó fejlesztői interfészeket használja, de erre is csak három hónapon belül valamikor kerül sor.

Ha még nem tetted meg, szakértők szerint is érdemes villámgyorsan törölni a Google+ fiókodat, ehhez ebben a cikkben adunk segítséget.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.