Hirdetés

Fizethet a Google, amiért kilógnak a cikkek a találati listáján



|

A szerzői jogokkal kapcsolatos uniós irányelvek alapján Franciaországban már kötelezték a cégóriást arra, hogy egyezzen meg a tartalomelőállítókkal. A döntés precedens értékű lehet.

Hirdetés

Ha bármit beírsz a Google keresőjébe, a találati listán értelemszerűen nem csak egy címsort fogsz találni, hanem egy kis részletet is a hivatkozott tartalomból. Ha valamelyik tematikus keresőfülre, például a hírek nézetére váltunk, még képekkel is bővül az előnézet. Ehhez hosszú évek óta hozzászokhattunk, és felhasználói szempontból teljesen érthető is a dolog, így ugyanis már lekattintás előtt egy mondatnál több segítségünk van ahhoz, hogy megállapítsuk, tényleg ezt keressük-e. Viszont a szerzői jogokkal foglalkozó törvényalkotók, ha kissé későn is, de felébredtek, és rájöttek, hogy csörög némi pénzmag a dologban.

Hirdetés

Néhány éve világszerte több szervezet is elkezdett azzal foglalkozni, hogy valamilyen módon a szerzői joggal kapcsolatosan ráncba szedje a Google gyakorlatát. Mert hiába a találatok pontosítására, és végső soron a felhasználók segítésére való ez a betekintő funkció, de hohó, hiszen a találati lapra így "kilógó" tartalmak már a cikkek és egyéb weblapok szellemi tulajdonait képezik, tehát azt csak senki ne olvasgassa anélkül, hogy fizetne a megfelelő helyre.

Igen, a logika enyhén kétélű és minden oldalról legalább annyira megmagyarázható, de ha egyszer a jogi és pénzügyi gépezetek dolgozni kezdenek, akkor nincs megállás. Az Európai Unió még tavaly márciusban fogadott el egy olyan direktívát, amelynek értelmében az internetes szolgáltatókat megfelelően kötelezni kell a jogvédett tartalmakkal kapcsolatos anyagi ellenszolgáltatásra. A sokat kritizált "13-as cikkely" végül csak amolyan irányadó lett az egyes EU-s országok jogalkotóinak, most azonban Franciaország erre hivatkozva lépett, és ez a többi tagállam számára is hasonló törvények precedensévé válhat.

A francia versenyhivatal nem büntetés jelleggel szankcionált, hanem kötelezte a Google-t arra, hogy lépjen kapcsolatba a tartalomszolgáltatókkal (első sorban hírügynökségekkel, webes magazinokkal és portálokkal) és együtt határozzák meg, milyen módon és mértékben kompenzálja őket a keresőben felbukkanó részletekért.

Tavaly a direktíva elfogadásakor a Google azt is belengette, hogy simán eltávolítja az EU-n belül a találati listákról az extra tartalmakat, de szerencsére végül nem emellett döntöttek - elég spárati lenne a felület így, és jóval nehezebb is lenne hatékonyan megtalálni a minket érdeklő dolgokat egyetlen címsor alapján. Az óriáscég közleményében azt jelezte, hogy készen áll a tárgyalásokra és arra, hogy "befektessen az oldalain megjelenő hírekbe". Az persze jó kérdés, hogy milyen feltételeket diktál majd, hiszen azt ne felejtsük el, hogy a világ szinte minden részén hatalmas előnnyel uralja a keresési piacot, Franciaországban például a felhasználók 90 százaléka használja.

Mindenesetre, ha megegyezésre jutnak, a Google visszamenőlegesen is fizetési kötelezettséget kap tavaly októbertől számítva. Kíváncsiak vagyunk, mely országok követik hamarosan a francia példát, és ez alapján változik-e valamit a Google találati listáinak összetétele.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.