Hirdetés

Gorillákat menthetsz, ha leadod régi mobilodat!



|

Elsőre furcsán hangzik, de valóban gorillák és egyéb afrikai állatok életét mented meg, ha nem használt, elavult készülékedet leadod. Az akció Magyarországon is elérhető, december elsején indul.

Hirdetés

Az elektronikai iparban egy csomó olyan alkotóelemet használnak a gyártók, amelyek csak nagyon limitált mennyiségben állnak rendelkezésre a Földön, ráadásul ezek közül többet csak olyan területeken lehet kitermelni, amelyek pont az ipari jelenlét miatt végleg elpusztulnak.

Hirdetés

Ilyen a tantál is: ez az átmenetifém az egyedülálló hőállósága miatt fontos egy csomó iparágban, de a legnagyobb felvásárlói egyértelműen a félvezető-gyártók. A mobilokba, számítógépekbe és játékkonzolokba szánt alapanyagot a tantalit, vagy más néven koltán nevű ásványból nyerik ki, amelynek egyik legfontosabb lelőhelye az afrikai Kongó.

A polgárháborús területen egyébként is elég kétes körülmények között tudják a különféle cégek folytatni a bányászati tevékenységet, amely egyrészt emberi jogi tekintetben is kaotikus (folyamatosan érkeznek hírek a szinte rabszolgamunka-szerű körülményekről és a gyerekmunkások alkalmazásáról), de ugyanilyen fontos az is, hogy a kitermelés során teljesen elpusztítják amúgy is veszélyeztetett fajok élőhelyeit.

A gorillák amúgy is a fajok kipusztulásának emblematikus "folyamatjelzői", számukat korábban az orvvadászat tizedelte meg, de mára a fent említett ipari tevékenység miatt egyre zsugorodik a természetes élőhelyük. Az emberszabású emlősök védelmére szakosodott Jane Goodall Intézet most egy új, nemzetközi akciót indított, amely Magyarországon is elstartol. A lényege az, hogy akinek elavul vagy elromlik a mobiltelefonja, az ne dobja el, hanem adja le azokon az akcióhoz kapcsolódó gyűjtőpontokon, ahonnan aztán újrahasznosítani viszik őket. Így ezekből nyerik ki a tantált, és talán jóval kevesebb bányászatra lesz szükség az új készülékek előállításához.

A hazai akció december elsején a budapesti Dürer Rendezvényházban indul, itt lehet elsőként leadni a használt mobilokat, de a további gyűjtőpontokért érdemes folyamatosan látogatni a Jane Goodall Intézet Facebook oldalát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.