Hirdetés

GPS-t raktak egy fehér cápára, az első dolga volt lerajzolni magát az óceánban



|

Az útvonala pont úgy néz ki a térképen, mint ő maga. Véletlen? Aligha!

Hirdetés

GPS-szel látja el az Atlanti-óceán cápáit az OCEARCH nevű erre szakosodott szervezet. Küldetésük, hogy minél többet megtudjanak ezekről a csodálatos lényekről, a projekt pedig még annál is menőbb, mint ahogy hangzik: teljesen transzparens ugyanis, mindent publikálnak a honlapjukon, beleértve a cápákról készített fotókat és az útjukat az óceánban. Egy fontos felfedezéssel máris hozzájárultak a cápakutatás tudományához:

Vannak példányok, amelyek szeretnek rajzolni.

Mégpedig, mint kiderült, GPS-szel. Első "kliensük" egy Breton névre keresztelt négyméteres nagy fehér cápa; 2020-ban találkoztak vele, amikor Nova Scotia felé tartottak egy expedíció kedvéért. Becserkészték és kiemelték szegényt - nem lehetett könnyű, hiszen akkor 651 kilót nyomott, ez egyébként átlagosnak számít -, rögzítették a nyomkövetőt, majd elengedték. Az azóta eltelt 444 napban Breton többé-kevésbé békésen úszkált Mexikó és Kanada közt. Amikor a kutatók megnézték az összesített útvonalat, döbbenten vették észre, hogy Breton gyakorlatilag lerajzolta saját magát: a GPS egy cápaformát adott ki.

Hirdetés

A végeredményt mindenki megnézheti: mintha egy foglalkoztató könyv pontösszekötős feladatát látnánk.

Természetesen senki sem gondolja, hogy tudatos alkotói folyamatról van szó, de a kommentelők azért lubickolnak a felfedezésben; többen azt írták, hogy ilyen szép trollkodást még emberektől sem láttak.

A cápák követése azért is fontos, mert a klímaváltozás miatt egyre közelebb úsznak a partokhoz, veszélyeztetve akár az embereket is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.