Hirdetés

Guinness rekordot döntött futásban a koreai robotkutya



|

A kísérleti platformnak szánt HOUND képes emelkedőn felfelé haladni és 35 cm magas akadályt átlépni.

Hirdetés

A négylábú robotok, amiket az egyszerűség kedvéért kutyaként azonosítunk, mára számos területen bizonytották hasznosságukat. Használják őket objektumok őrzésére, metróvonalak ellenőrzésére, különböző rendőrségi feladatokra és egy sor további olyan tevékenységre, melyre veszélyessége miatt nem alkalmaznak embereket.

Ez lehet akár felderítés tűzeseteknél, de létezik már lángszóróval felszerelt, gazégető funkciót ellátó robotkutya is. Számos fejlesztőcégnek van már saját gyártmány, de közülük eddig talán a legismertebb a Boston Dynamics Spotja, amit változatos feladatokban való bizonyítás után mesterséges intelligenciával is felszerelnének.

Hirdetés

Most egy újabb cég is elkészítette a saját digitális négylábúját. A KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology), egy dél-koreai, kutatásra fókuszáló mérnöki cég a közelmúltban legyártotta HOUND nevű, saját fejlesztésű robotkutyáját, ami ránézésre nagyon hasonlít Spotra. A fő különbség abban rejlik, hogy HOUND - szemben bostoni elődjével - rendkívül gyors mozgásra képes.

18 km/h-s sebességével minden korábbi rekordot megdöntött, amit Guinness rekordként hitelesítettek is. Ezt korábban már sikerült az Unitree Robotics saját gyártmányú robotebjének is megközelíteni, de egy picivel még nála is gyorsabb a dél-koreai cég új üdvöskéje, és emellett emelkedőn felfelé is tud haladni, valamint 35 cm-ig képes átlépni az útjában lévő terepakadályokat.

Amellett, hogy erre a tempóra szimulációkkal és megerősítésen alapuló tanulással készítették fel, a végtagjait a lehető legkönnyebb anyagból alkották meg, hogy ezzel is segítsék a gyorsulásban. HOUND-ot szándékosan fejlesztették ilyen gyorsra, és bár jelenlegi formájában nem fogják értékesíteni, afféle platformként fog szolgálni további fejlesztések számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.