Hirdetés

Razziázott a GVH a Telekom és a Telenor székhelyein



|

A Gazdasági Versenyhivatal tegnap tette közzé hivatalosan, hogy előzetes értesítés nélkül szerdán kiszállt a két távközlési szolgáltatóhoz. Piacfelosztás és ár-összehangolás után nyomoznak.

Hirdetés

Hivatalos közleményben jelent meg a GVH oldalán, hogy a hivatal január 24-én úgynevezett "előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot" tartott a Magyar Telekom Nyrt. (Telekom) és a Telenor Magyarország Zrt. (Telenor) székhelyein. Az ok: versenyfelügyleti eljárás a két vállalat között létrejött, szélessávú szolgáltatásaik nyújtását biztosító hálózataikat és frekvenciáikat érintő együttműködés gyanúja miatt.

Hirdetés

A közlemény szerint azért indították a vizsgálatot, mert arra gyanakodnak, hogy a Telekom és a Telenor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által 2014. évben kiírt és lefolytatott, szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok megszerzésére irányuló versenyeztetési eljárás (árverés, pályázat) kapcsán egyeztetéseket folytatott. A GVH állásfoglalása többek között így fogalmaz:

"Az egyeztetések a pályázattal érintett piac előzetes felosztására, valamint a pályázati feltételekre adott ajánlataik összehangolására irányulhattak. Magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit."

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat durván hangzik, de igazából az ilyesfajta razziák lehetőségét a hatályos versenytörvény biztosítja, előzetes bírósági jóváhagyás után. Ez viszont még nem egyenértékű azzal, hogy a vállalkozások valóban elkövették-e a jogsértést, az eljárás pont arra irányul, hogy tisztázza a tényeket és bizonyítsa vagy épp elvesse a jogsértés elkövetését. Erre alapvetően 6 hónapot biztosít a törvény, amely az ügy bonyolultságától függően legfeljebb kétszer hat hónapra meghosszabbítható.

Mindkét szolgáltató kiadta már az eljárásra reagáló közleményét. A Telenor Magyarország kiemelte, hogy elkötelezett a tiszta verseny és a tisztességes vállalati működés iránt, ezért természetesen minden téren együttműködik a hatósággal és segíti a Versenyhivatal munkáját. Az anyavállalat is rövid közleményt adott ki, amely főleg a részvényeseknek és befektetőknek szól, ebben rövid tájékoztatást nyújt a vizsgálat elindulásáról, de biztosította őket arról, hogy a magyar Telenor minden téren jogszerűen járt el.

A Magyar Telekom szintén hangsúlyozta, hogy semmilyen jogszerűtlen egyeztetést nem folytatott a versenytárssal a 2014-es frekvenciapályázat kapcsán, ráadásul már jóval a kérdéses hálózatmegosztási projekt előtt tájékoztatta az NMHH-t, amely jóváhagyta az együttműködést, ahogy a Gazdasági Versenyhivatal is előre tudott a megállapodásról, és folyamatosan megkaptak minden szükséges tájékoztatást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.