Hirdetés

Gyanús indokkal rúgta ki az Apple a munkahelyi gondokról beszélő alkalmazottját



|

A kipenderített mérnök hónapok óta beszélt az almás cégnél tapasztalt diszkriminációról, szexizmusról és zaklatásról.

Hirdetés

Augusztusban kiterjedt szexuális zaklatási és diszkriminációs botrány  rázta meg a játékipari óriás Activision Blizzardot, egy alkalmazott kirúgása pedig most arra utal, hogy az Apple mindenáron szeretné elkerülni, hogy erre sorsra jusson.

Az almás cégnél tapasztalt hasonló problémákról gyakran tweetelő Ashley Gjovik a napokban kapta meg a felmondási levelét, s habár a hivatalos indoklás nem ezt jelöli meg a döntés okaként, az eset felveti a gyanút, hogy valójában mégis a "whistleblowing", vagyis a viselt dolgok kibeszélése áll a háttérben.

Hirdetés

A vezető mérnöki programmenedzserként dolgozó Gjovikot először e-mailben invitálta személyes elbeszélgetésre a munkavállalói kapcsolatokkal foglalkozó csoport, valamilyen "érzékeny szellemi tulajdonhoz kötődő ügyben". A kirúgására a twitteres aktivitása miatt már régen számító érintett kérte, hogy írásos formában folytassák a kommunikációt, valamint igyekezett megtudni, hogy mivel vádolják.

Erre azonban azt a választ kapta, hogy az együttműködés visszautasítása miatt nem vehet részt az eljárás további szakaszában, néhány óra múlva pedig értesítették a munkaviszonya megszüntetéséről is. Indokként "termékkel kapcsolatos bizalmas információ" kiszivárogtatását jelölte meg az Apple, ám a levél nem tartalmazott részleteket, Gjoviknak pedig azóta sem árulták el, hogy konkrétan milyen adatot fecsegett ki.

A kirúgott mérnök ezért úgy gondolja, hogy valójában a munkahelyén tapasztalt szexizmus és a diszkrimináció elleni nyilvános felszólalása miatt távolították el. Az erről szóló posztjaiban ugyan gyakran osztott meg részben kitakart e-maileket és egyéb anyagokat, de termékekkel kapcsolatos információk nélkül. Gjovik egyébként a cég problémakezelésre kialakított szerveinél is jelentette a gondokat, eredménytelenül.

Az ügynek azonban lesz folytatása, mivel az egykori menedzser hivatalos panaszt nyújtott be a munkavállalói jogok felett őrködő Nemzeti Munkaügyi Tanácsnál. Az Apple vezetőségének pedig nem csak miatta fájhat a feje: több dolgozó összefogásával nemrég elindult az AppleToo-mozgalom, amely a cupertinóban tapasztalható diszkriminatív munkahelyi légkörre igyekszik felhívni a nyilvánosság figyelmét, Gjovikhoz hasonlóan azért, mert a belsős fórumokon süket fülekre találtak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.