Hirdetés

Gyerekkatonákat és bögyös Marxot is készít a Facebook MI-matricagenerátora



|

Hatalmas pofonba szaladhat bele ma Meta az új szolgáltatásával.

Hirdetés

Habár a Facebook, az Instagram és a WhatsApp mögött álló Meta elképzelésében továbbra is a metaverzum a jövő nagy durranása, a vállalat nem szeretne kimaradni a ChatGPT megjelenése óta dúló MI-őrületből sem, így a szeptember végén lezajlott Meta Connect 2023-on több mesterséges intelligenciás újdonságot is bejelentett a cég.

Ezek egyike a Facebook Messenger üzenetküldőbe beköszönő, MI-alapú matricagenerálás, amivel puszta szövegeket beírva egyedi, szabadon megosztható mintákat készíthetünk. A jelek szerint azonban a Mark Zuckerberg vezette cég cseppet sem gondolt az egyik legfontosabb kérdésre, a tartalomszűrésre.

Hirdetés

A funkció ugyan még csak tesztelők egy zárt köre számára elérhető, de máris ellepték az internetet a beszámolók, hogy a Meta MI-je válogatás nélkül bármit elkészít nekünk. Az alábbi X-poszt alapján a matricagenerátor így akkor sem jön zavarba, ha mondjuk gyerekkatonákat, nagy mellekkel felturbózott Karl Marxot vagy fegyverrel szaladgáló Mario-karaktereket kérünk tőle.

A Nintendo harcias ügyvédeit ismerve nem lennénk meglepve, ha a Meta már csak az utóbbi miatt is kapna a nyakába egy pert, de az egykori Twitteren böngészve további érdekes példákat is láthatunk a funkció fékevesztettségére, köztük véres késsel hadonászó Mickey egérrel, terhes, transzgender Shrekkel, bögyös Sonickal és fegyveres Ferenc pápával.

Nyilvánvaló, hogy az Emu nevű generatív modellre épülő mesterséges intelligenciás funkcióban jelenleg semmiféle tartalomszűrés nem dolgozik, ami még a tesztüzemmód fényében is furcsa, hiszen a többi képgenerátor üzemeltetője a visszaélések miatt nagyon hamar bevezette azokat a korlátozásokat, amelyek megakadályozzák a közismert személyek és jogvédett karakterek felhasználását.

Akárhogy is legyen, a funkció nyilvános rajtjáig valószínűleg a Meta matricakészítőjébe is beépítésre kerülnek a vonatkozó szűrők, hiszen nehéz elképzelni, hogy például egy Disney jó néven venné a gyilkos Mickey egerek invázióját a Messengerben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.