Hirdetés

Gyönyörű spirálgalaxist fotózott a Hubble űrteleszkóp



|

Újabb lélegzetelállító felvétellel lepett meg minket a több mint 30 éves szerkezet.

Hirdetés

A közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományokat észlelő Hubble űrtávcső (Hubble Space Telescope, HST) 1990. május 20-án készítette pályafutása első felvételét, azóta pedig számtalan látványosabbnál látványosabb képpel örvendeztette meg az emberiséget, melyekből a teleszkóp 30. születésnapja alkalmából egy emlékezetes galériát is kaptunk.

Most pedig egy újabb csodás fotóval gazdagodott a gyűjtemény, miután a Hubble-nek egy kiemelkedően szép spirálgalaxist sikerült lencsevégre kapnia.

Hirdetés

A Twitteren is megosztott felvételen az NGC 3631 nevű spirálgalaxis látható, amely a Nagy Medve csillagkép irányában, nagyjából 53 millió fényévre található a bolygónktól. A kép a 2009 óta használt Hubble Wide Field Camera 3 és a 2002-ben szolgálatba állított Advanced Camera for Surveys (ACS) kameráinak adataival készült, a kék szín a látható hullámhosszú kék fényt, a narancssárga pedig az infravörös fényt jelöli.

A NASA weboldalán egy rövid magyarázatot is találunk a felvétel értelmezéséhez:

"A spirális csillagképződés hasonlít a forgalmi dugóhoz az autópályán. Mint az autók az autópályán, a spirál korongjában a lassabban mozgó anyag szűk keresztmetszetet hoz létre, és a spirálkarok belső része mentén koncentrálja csillagkeletkezési gázt és port. Ez az anyagtorlódás olyan sűrűvé válhat, hogy gravitációsan összeomlik, és új csillagok keletkeznek (amit itt fényes kék-fehér árnyalat jelöl)"

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.