Hirdetés

Gyorsabb gyógyulást ígér az okos sebtapasz



|

Vezetékek nélküli technológiával veszi kezelésbe a makacs sebeket egy új találmány.

Hirdetés

Nagyjából a saját tartalmát felismerő okos (?) serpenyő leleplezése környékén vált végképp nyilvánvalóvá, hogy egyetlen termékkategória sem úszhatja meg a 2010-es években beindult okosítási lázat, most pedig a sebtapaszokat is elérte az új idők szele.

A Stanford Egyetem kutatói ugyanis egy ilyen kütyüvel álltak elő, amely azt ígéri, hogy a használatával gyorsabban és hatékonyabban szabadulhatunk meg a makacsnak bizonyuló sérülésektől.

Hirdetés

A futurisztikus eszközt kifejezetten a nehezen gyógyuló sebek ellen dolgozták ki: az okos sebtapasz hőmérsékleti és váltakozó áramú bioérzékelőkkel figyeli a sérüléseket, és amennyiben fertőzést, vagy túlságosan elhúzódó regenerációt észlel, elektromos stimulációt vet be a szövetek gyorsabb összehúzódásának elérésére.

Mindehhez nincs szüksége vezetékekre, anyaga pedig egy "okosan megtervezett" bőrszerű polimer, amely távol tartja a baktériumokat. A technológia tehát kifejezetten ígéretes, a Stanford tudósai ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy jelenlegi formájában csak egy koncepcióról van szó, így még számos problémát kell megoldaniuk a tömeggyártásig.

Ilyen például a sebtapasz méretének növelése, a bioszenzoros adatok tárolásának kérdése és az előállítási költségek csökkentése. Amíg pedig megszületik a válasz ezekre, annak a tavaly bemutatott különleges gélnek a sikerében is reménykedhetünk, amely akár évtizedek óta fennálló hegeket is képes eltüntetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.