Hirdetés

Gyorsabban terjednek az RTX 30-as videókártyák, mint a közvetlen elődeik



|

Készlethiány ide vagy oda, az Ampere GPU-k nagyobb lendülettel menetelnek, mint egykor az RTX 20-sorozat.

Hirdetés

Fel kell kötniük a gatyát azoknak, akik mostanság szeretnék fejleszteni a számítógépüket, hiszen a videokártyák készletei nem csak a chiphiány miatt szűkösek, de a bányászok és a nyerészkedők is dézsmálják a kínálatot, így a hétköznapi vásárlók kénytelenek hosszabb távon is együtt élni az arcpirító árakkal.

Mindebből arra következtethetnénk, hogy az Nvidia aktuális, GeForce RTX 30-szériás GPU-i jóval lassabban terjednek a játékosok körében, mint az előd RTX 20-sorozat, ám a Steam friss felmérése épp ennek az ellenkezőjéről árulkodik.

Hirdetés

A Valve digitális játékáruházának októberi jelentése szerint ugyanis már a Steam-felhasználók 5,56%-a hajszolja a 2020 őszén debütált RTX 30-as kártyákat, míg a Turing-architektúra csak 4,77%-nál állt nagyjából ugyanennyi idővel a megjelenése után. A 0,79 százalékos különbség persze elenyésző, de még így is meglepő az apokaliptikus piaci viszonyok mellett.

Ezzel pedig adja magát a kérdés, hogy vajon milyen eredményt produkálna az Ampere-generáció, ha nem élnénk ilyen kivételes időket, de ha hihetünk az Nvidia pesszimista jóslatának, akkor már csak 2023-ban, vagyis az RTX-40 széria várható debütálása után érdemes számítani a helyzet normalizálódására.

A Steam-felmérés további érdekessége, hogy ez az első alkalom, amikor már a Windows 11 is szerepel  szoftveres adatok között. A kimutatás alapján a Microsoft október 5-én elrajtolt operációs rendszere mindössze 1,82 százalékos szeletet hasít ki a nagy egészből, amiből arra következtethetünk, hogy a kezdeti hibák miatt rengetegen kivárnak az ingyenes frissítéssel, és persze a Windows 10-énél szigorúbb hardveres követelményeknek is komoly szerepe lehet a gyenge eredményben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.