Hirdetés

Gyorsíthatja az öregedést a monitorból áradó kék fény



|

A telefonok és egyéb kütyük szemkímélő módjai már jó ideje próbálják csökkenteni a kékfénykibocsátást, aminek egy friss kutatás szerint komoly sejtkárosító hatása is lehet.

Hirdetés

Továbbra is megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen mértékben érdemes csökkenteni a képernyőidőt akár gyerekek, akár felnőttek esetében, de az tény, hogy a túlzott képernyőhasználatot több kutatás is pszichológiai problémákhoz és elhízáshoz kötötte. Egy most publikált kutatás szerint pedig az alapvető sejtfunkciókat is komolyan ronthatja a kütyük által kibocsátott kék fény.

Az Oregon Állami Egyetem Integratív Biológiai Tanszékének professzora, dr. Jadwiga Giebultowicz vezette a kutatást, amelyben muslicákon tesztelték a kék fény hatását. A kutatás egyértelműen rámutatott, hogy azok a gyümölcslegyek, amelyeket teljes sötétségben tartottak, tovább éltek, mint amiket kék fénynek tettek ki.

Hirdetés

"Mi vagyunk az elsők, akik kimutatták, hogy specifikus metabolitok - a sejtek megfelelő működéséhez elengedhetetlen vegyi anyagok - szintje megváltozik a kék fénynek kitett muslicákban."

A kutatás rámutatott, hogy a kék fénynek kitett állatokban bekapcsoltak a stresszvédő gének, megemelkedett a szukcinát-szint, de csökkent a glutamát szintje. A szukcinát elengedhetetlen az egyes sejtek működéséhez és növekedéséhez szükséges üzemanyag előállításához. Az eredményekből arra következtethetünk, hogy a sejtek szuboptimális szinten működnek, és ez okozhatja a korai sejthalált, illetve hogy a kék fény felgyorsítja az öregedést. A kutatók remélik, hogy a jövőben embereken is tesztelhetik majd a hipotézist. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.