Hirdetés

Ha a ChatGPT tetszett, az új generációs Bingtől eldobod az agyad



|

A Microsoft keresőmotorja megváltoztatja, ahogy az interneten keresünk.

Hirdetés

Február hetedike a biztonságos internetezés világnapja. A Microsoft egy olyan bejelentéssel készült erre a jeles alkalomra, ami megváltoztatja azt, ahogy évtizedek óta keresünk az interneten. A redmondi vállalat nemrég komoly összeget fektetett a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-ba, most pedig megmutatta, hogyan fog működni az MI-vel alaposan felturbózott keresőmotor, az új generációs Bing.

Nem titok, hogy bár a Microsoft 13 éve próbálkozik azzal, hogy rávegye a felhasználókat a Bing használatára, eddig nem járt nagy sikerrel. Satya Nadella, a cég ügyvezetője azonban bizakodó a jövőt illetően. Egyenesen így fogalmazott:

"Új nap virradt a keresések működésére."

A vállalat most olyan funkciókat tett elérhetővé, amelyek bőven túlmutatnak azon, ahogy a Google-t, vagy bármelyik keresőmotort használjuk. Korábban egy rövid időre feltűnt az interneten az új Bing, most azonban hivatalosan is bemutatkozott, a képességei pedig egészen elképesztőek.

Hirdetés

A Bing új kezelőfelülete lehetőséget biztosít arra, hogy új kereséskor egy, a ChatGPT-re kezelőfelületéhez hasonlító párbeszédablakban kapjunk releváns információkat, és folytassuk a kérdezősködést. Fontos eltérés a jelenleg is ingyen próbálgatható ChatGPT-vel szemben, hogy annak adatbázisa 2021 óta nem frissül, a Bing alatt futó mesterséges intelligencia (valószínűleg a GPT-4) eközben nemcsak fejlettebb, hanem naprakész is.

A Microsoft sokszor hangsúlyozza: a GPT egy új verzióját használja, amely sokkal relevánsabb információkkal rendelkezik, azokat képes megjegyzésekkel kiegészíteni, és még befolyásolni is sokkal nehezebb. Ezt a fejlesztők Prometheus modellnek nevezik. Tulajdonképpen annyi történik, hogy a Microsoft felhasználja az OpenAI algoritmusát, majd köré csomagolja a saját fejlesztését (ez a Prometheus) és még néhányat a Binges funkciói közül.

A bemutatón a Microsoft elmondta, a jelenlegi keresők kifejezetten ügyesen mutatnak rá tényekre, összetettebb kérdésekkel azonban egyáltalán nem tudnak megbirkózni. A Bing ehhez képest a közeljövőben már asszisztensként működhet. A prezentáció során például egy 5 napon át tartó nyaralásra is simán összerakott az új Bing egy programlistát. De ez még közel sem minden.

A keresőmotor folyamatosan interakcióban tud lenni a böngészési aktivitásunkkal, képes például száraz, hosszúra nyújtott elemzésekből kiemelni a lényeget, majd azt akár össze is tudja vetni más forrásból származó információkkal, végezetül pedig még egy LinkedIn (vagy más) bejegyzést is ír róla.

Az új, MI-vel felturbózott Edge azonban még ennél is sokkal több, akár hibás kódsorokat is kijavít, vagy optimalizál bármilyen felületen a weben, erre is könnyedén használható.

A Microsoft szerint naponta nagyjából 10 milliárd keresést indítunk, ezeknek azonban körülbelül a fele megválaszolatlanul marad, mivel a jelenlegi keresők csak weboldalakat és kulcsszavakat keresnek, nem pedig összefüggő válaszokat adnak, két keresés között nincs kapcsolat. Pontosabban nem volt, mostanáig.

Az új kereső itt kipróbálható, de egyelőre csak példa keresésekkel, azonban fel lehet iratkozni a várólistára. Szép lassan pedig globálisan is elrajtol az internetes keresés új generációja.

Nadella megjegyezte, szerinte ez a technológia átszabja majd az összes szoftveres kategóriát, sőt megvan benne a lehetőség, hogy az internetet is átalakítsa. Szerinte a jövőben minden számítógépes interakció egy hasonló, párbeszédszerű rendszeren keresztül zajlik majd. Ennek az első lépése, legalábbis a Microsoft számára, a keresés átalakítása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.