Hirdetés

Ha a jelszavainkat feltörhetik vagy ellophatják, mit használjunk helyettük?



|

A csapból is az folyik, hogy mindenhol használj biztonságos jelszót, vagy ami még jobb, jelszókezelőt. De ezzel azért vannak gondok. Ez vár rád a jelszavakon túl!

Hirdetés

Legalább tizenkét karakteres és nemcsak betűket és számokat, hanem nagybetűt és speciális karaktert is tartalmaz - az aktuális ajánlások szerint ilyen egy biztonságos jelszó felépítése. Szó, mi szó, tényleg csábítóan hangzik, hogy egy ilyen jelszót jelenlegi tudásunkkal 3000 év feltörni. Csakhogy két probléma is van. Az egyik az, hogy az ÁF (átlagos felhasználó) magasról tesz arra, hogy milyen a biztonságos jelszó, és minden weboldalon inkább a könnyen megjegyezhető buksi123 karaktersort használja - ez kevesebb, mint 1 másodperc alatt törhető fel.

A másik, nem kevésbé jelentős probléma, hogy a hackerek a hozzájuk került jelszavak többségét nem feltörik, hanem egyszerűen ellopják. Rengeteg szolgáltató hanyagul kezeli a személyes adatokat, sokszor egyszerű szöveges formában, kódolatlanul mentik a jelszót, így ha az adatbázishoz valaki hozzáfér, tálcán kap mindent.

Több dolgot is, de a helyzet az, hogy ha jelszót használsz, akkor bár megnehezítheted a hackerek dolgát, tökéletesen sosem leszel biztonságban. A biztonságos jelszó kiválasztása mellett a legfontosabb szabály az, hogy ugyanazt a jelszót sehol ne használd kétszer. Így ha ki is szivárog az e-mail címedhez tartozó jelszó az egyik szolgáltató adatbázisából, legalább az biztos, hogy nem fognak tudni hozzáférni az adatokkal más fiókjaidhoz. Jelszavak helyett érdemes lehet kifejezéseket használni - ezeket könnyű megjegyezni, mégis nehezen törhetők. Az indul-a-török-aludni, például, nagyjából 100 millió év alatt fejthető meg.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.