Hirdetés

Ha ha jövőben ezek a magyar gyerekek terveznek majd robotokat, nagy baj már nem lehet

|

Megvannak a FIRST LEGO League robotépítő verseny hazai győztesei, akik a nemzetközi döntőre utazhatnak Görögországba.

Hirdetés

Idén első alkalommal önálló magyar szervezésben tartották meg a világ egyik legnagyobb robotépítő közössége, a FIRST, valamint a világszerte ismert építőjáték-gyártó LEGO nagy hagyományokkal bíró versenye, a FIRST LEGO League hazai fordulóit. A versenyre jelentkező több mint 90 csapat öt regionális selejtezőkörben mérkőzött meg, majd a fővárosi nemzeti döntőn hat megye és Budapest három csapata mérte össze tudását és kreativitását.

A döntő első helyén a sóskúti Andreetti Károly Általános Iskola többségében lányokból álló csapata végzett. Ők nyerték a "Legjobb robotkonstrukció" és a "Legjobb robotfutam" különdíját is. A második helyre a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégiumot képviselő RoboGo 5vos - egyben a "Legjobb alapértékek (csapatszellem)" különdíj nyertese -, a harmadik helyre pedig a győri Mobilis Interaktív Kiállítás Központ Mobilis Bits MRGT nevű csapata futott be.

Hirdetés

Az esemény kiemelt támogatója, a Telenor Magyarország nevét viselő "Telenor HiperSuli Áttörés" díjat a Blokkolók budapesti csapata, az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola diákjai kapták. A "Legjobb innováció" különdíjasa a Sapka (Kempelen Farkas Gimnázium, Budapest), a "Motiváció" díjazottja az EPYCTM (Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola), a "Feltörekvő" díj nyertese az Izidumbu (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest) lett. A zsűri a "Legjobb edző" életműdíját Kökényesi Illésnek ítélte oda.

Összeszokott csapattal a győzelemig

A dobogó legfelső fokát összeszokott csapat, a két családot képviselő Wilson Eszter (14) és Eliza (12), valamint Molnár Levi (9), Verus (11), Bogi (13) és Csabi (15) foglalhatta el. A győztesek első alkalommal indultak a FIRST LEGO League-ben, de korábban már több hazai és nemzetközi robotépítő versenyen is eredményesen szerepeltek. A nemzeti döntőn egészen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, minden pontozott kategóriában (Robotfutam, Alapértékek, Innováció, Robotdizájn) az első három között végeztek.

"Nagyon örültünk, amikor a regionális fordulóban elsők lettünk, az viszont egészen meglepett minket, hogy a nemzeti döntőben is összesített első helyen végzett a projektünk, hiszen első alkalommal szerepeltünk a versenyen" - mesélték a Storms tagjai. "A csapatunk remekül működött együtt, volt, aki az innovációs projekttel, mások a robot programozásával, vagy a modellünk nyitó- és zárszerkezetének kitalálásával tették hozzá a magukét. Bíztatóak voltak a visszajelzések is, amiket a verseny során kaptunk. Izgalommal várjuk a világdöntőn való szereplést."

A szép eredmények is megerősítették Csabi és Verus elhatározását, hogy idővel majd hivatásszerűen is robotikával foglalkozzanak, Eliza viszont orvosnak készül - igaz, idővel ott is egyre nagyobb szerepet kap majd az automatizáció és a telemedicina.

Irány Görögország!

Bár eredetileg csak az első három helyezett jutott volna tovább a nemzetközi döntőre, a FIRST LEGO League szervezői felajánlásának köszönhetően Magyarország további két csapatot küldhet a görögországi döntőre. Így a negyedik helyezett, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Izidumbu, és a megosztott ötödik, az Agora Tudományos Élményközpont Agora Robotics versenyzői is képviseltetik magukat.

"Valamennyi csapat remekül szerepelt az eddigi legszínesebb hazai FIRST LEGO League mezőnyben. Külön elismerés illeti a felkészítő tanárokat, akiknek az idei nehéz tanév során is volt idejük, energiájuk támogatni diákjaik felkészülését. A versenybírók is minden elismerést megérdemelnek, az ő önkéntes munkájuk nélkül nem tudott volna megvalósulni egyik forduló sem. A robotika segítségével olyan tudással és tapasztalattal gazdagodnak a diákok, amelyek jól kiegészítik a »hagyományos« tantárgyakat. Nagyon örülünk, hogy a robotikával és az algoritmikus gondolkodással, illetve a projekt alapú, játékos oktatást segítő módszertannal is bővült idén a HiperSuli programja"

- mondta Koren Balázs matematikatanár, digitális oktatási szakértő, a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője.

A verseny kapcsán, a Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát képviselő EPYCTM csapat közreműködésével készült összefoglaló videó itt tekinthető meg, az FLL során készített kisvideók pedig a HiperSuli program YouTube-csatornáján érhetők el.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.