Hirdetés

Ha így megy tovább, komoly gondot okoznak a 3D-fegyverek



|

Rohamtempóban terjednek a 3D-nyomtatott fegyverek.

Hirdetés

Az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül a 3D nyomtatás, így egyre kifinomultabb és egyre olcsóbban beszerezhető hardverek ontják magukból a többnyire ártalmatlan dizájnokat, legyen szó otthoni, vagy kereskedelmi célú felhasználásról.

A szakértők ugyanakkor már korán figyelmeztettek a 3D-nyomtatott fegyverek problémájára, amely most ismét előkerült az Egyesült Királyságban, miután a londoni rendőrség egy ezekre specializálódott illegális gyártóra bukkant.

A hatóság még október 7-én fedezte fel a helyszínt, ahol minden idők egyik legnagyobb mennyiségét foglalták le 3D-fegyverekből, melynek kapcsán a BBC szakértőket szólaltatott meg a témában. Az egyikük Matthew Perfect, a Nemzeti Bűnüldözési Intézet munkatársa arra figyelmeztet, hogy a korai kísérletekkel ellentétben a mai 3D-fegyverek már teljes értékű gyilkológépek.

"Ezek automata fegyverek, amelyek egymás után több lövés leadására is képesek."

- mondja Perfect, aki szerint ugyanakkor a nyomtatott fegyverekhez továbbra is szükség van fém alkatrészekre és hagyományos lőszerre, így az ellenőrzések során még mindig kiszúrhatók a jelenleg használt detektorokkal.

Hirdetés

A technológia viszont egyre terjed, a tavalyi év eleje óta már 21 alkalommal foglaltak le 3D-nyomtatott fegyvereket, ami komoly növekedés a korábbi statisztikához képest.

Az új típusú halálosztók terjedését segíti, hogy a dizájnok szabadon keringenek az interneten, így a megfelelő hardver és szándék birtokában bárki hozzáláthat az elkészítésükhöz. Egy másik szakértő arra figyelmeztet, hogy a 3D-nyomtatott fegyverek különösen népszerűnek számítanak a szélsőjobboldali csoportok körében, és hogy már egész Európában hódítanak, mivel Spanyolországban, Svédországban, Németországban és Hollandiában is történtek lefoglalások.

A BBC cikke egy népszerű típust, az FGC nevű automata fegyvert is kiemeli, amelynek elkészítését 100 oldalas összeállítási útmutató segíti, és Matthew Perfect szerint módosított formában "olyan jó lehet, mint bármelyik automata fegyver, amit egy megbízható gyártótól szerezhetünk be". A jövőben pedig több ilyet is láthatunk, az Europol ugyanis arra figyelmeztet, hogy a rohamtempóban fejlődő technológia tovább egyszerűsíti a gyártási folyamatot, így "jelentős fenyegetéssé" válhatnak ezek az eszközök.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.