Hirdetés

Ha ilyen festéked lesz, akkor légkondi sem kell majd



|

Könnyen előállítható és még tűző napon is képes hűvösen tartani azt, ami alatta van.

Hirdetés

Jelenleg is a bőrünkön érezzük, hogy mekkora probléma a hőség nyáron, főleg azok számára, akik városban élnek. Az indianai Purdue Egyetem kutatóinak találmánya azonban ígéretes megoldás lehet erre a problémára.

Tavaly novemberben érkeztek az első beszámolók arról, hogy a kalciumkarbonát felhasználásával készült fehér festékük szinte teljes egészében visszaveri a rá eső napfényt, amely tulajdonságának köszönhetően képes hűvösen tartani az alatta lévő felületet - akár a tűző napon is. 

Hirdetés

Már a kezdeti eredmények is ígéretesek voltak, de a kutatók tovább dolgoztak a formulán, így sikerült szintet lépniük. A közelmúltban közzétett eredményeik alapján az ultrafehérnek nevezett festéket nem csupán még fehérebbé sikerült tenniük, de ezzel a hűtő hatást is növelni tudták: míg a 2020-as változat a napfény 95,5 százalékát tudta visszaverni, addig az újnál már 98,1%-ot figyeltek meg.

Hogy mennyire hatékony a dolog, azt Xiulin Ruan, a Purdue Egyetem gépészmérnök professzora példával szemléltette: szerinte ha egy körülbelül 1000 négyzetméternyi tetőterületet befednénk a fehér festékükkel, akkor becsléseik alapján 10 kilowattos hűtőteljesítményt kapnánk - ez erősebb, mint a legtöbb ház által használt légkondicionáló berendezés. A szabadalom benyújtása megtörtént, szóval pár éven belül akár már mi magunk is megvásárolhatjuk majd az ultrafehér festéket. 

A kutatók úgy hiszik, hogy találmányuk a legfeketébb feketének, a Vantablacknek az ellentettje lehet, amely a látható fény akár 99,9 százalékát képes elnyelni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.