Hirdetés

Ha imádsz fotózni, elég ma már egy telefon, vagy kell külön fényképezőgép?



|

Mindenki zsebében ott lapul egy mobiltelefon, amely többek között a fényképezőgépet is helyettesíti. Van-e még értelme így külön kamerát hordani?

Hirdetés

Évek óta zsugorodik a digitális fényképezőgépek piaca, egy kategória, a kompakt kameráké, pedig szinte teljesen el is tűnt. Ez az egykor oly népszerű elektronikus eszköz ugyanannak esett áldozatul, mint az MP3-lejátszó vagy a menedzserkalkulátor: a mobiltelefonnak, amelyet egyre több funkcióval ruháznak fel.

A világ első, kamerával szerelt mobiltelefonja 1999-ben került piacra, de igazán elterjedté csak a 2000-es évek közepétől vált ez a szolgáltatás. Akkoriban még alacsony felbontás és dinamikatartomány jellemezte ezeket az eszközöket, az általuk készített fotók legfeljebb a szintén alacsony felbontású, apró kijelzőkön mutattak jól, számítógépen, pláne nyomtatásban borzasztóan festettek.

Ehhez képest mai leszármazottaik már olyan felvételeket készítenek, amelyek újságok címoldalán is megállják helyüket; nem csoda, hogy egyre többen teszik fel a kérdést:

van még értelme egyáltalán a dedikált fényképezőgépeknek?

Hirdetés

Első menet: kiütéssel győz a telefon

Persze részben már meg is adták a választ azok a vásárlók, akik elpártoltak a kompakt kameráktól, ezt a kategóriát ugyanis gyakorlatilag megölték az okostelefonok. Ez egyáltalán nem meglepő, mert ahogy a telefonok képminősége javult, úgy veszített jelentőségéből a kompakt fényképezőgépek másik fontos tulajdonsága, nevezetesen a kényelmes hordozhatóság.

Ha a mobil úgyis mindig nálunk van, minek még egy eszköz?

Ám nem érezheti biztonságban magát a két másik kategória, a digitális tükörreflexes (DSLR), illetve a cserélhető objektíves, tükör nélküli (MILC vagy DSLM) fényképezőgépeké sem, mivel egyre kisebb az olcsóbb modellek iránti kereslet. Már csak az a kérdés, vajon jól teszed-e, ha telefonodra hagyatkozol, vagy jobban jársz egy "igazi" kamerával.

Ahhoz, hogy erre válaszolni tudjunk, kezdjük egy nagyon egyszerű szabállyal:

a legjobb fényképezőgép mindig az, amelyik a megfelelő pillanatban a kezedben van.

Megvásárolhatod a többmilliós professzionális kamerát és hozzá a legjobb objektívet, ha azt éppen nem viszed magaddal egy utazásra, soha nem fogja elkészíteni életed felvételét - ellentétben mondjuk azzal az akciókamerával, amelyet oda sem figyelve éppen zsebre vágtál. Ez az egyszerű szabály az okostelefonok sikerének egyik alapja.

A másik pedig a szoftver: bár a digitális fényképezőgépekbe is egyre komolyabb számítási kapacitás kerül, a telefonok gyártói sokkal komolyabb erőforrásokat mozgósítottak annak érdekében, hogy kompenzálni tudják az optikai rész gyengeségeit. Ennek eredménye egy sor olyan megoldás lett, amely a kis méretű, zajos érzékelő és az apró lencse ellenére remek képminőséget garantálnak rossz körülmények között is.

Ezzel pedig el is érkeztünk a harmadik szemponthoz, ami a képminőség. Bár ez objektív, mérhető számokkal is leírható, a felhasználók nagy része inkább ránézésre dönt majd arról, hogy melyik felvétel tetszik neki jobban. Ebben az esetben pedig igen nagy szerephez jut a megjelenítő: ha A3-as méretben kinyomtatva vagy 100 százalékos nagyításban egy jó monitoron vesszük szemügyre a fényképeket, bizony ma is azonnal zongorázni lehet a különbséget egy okostelefon és egy komolyabb digitális fényképezőgéppel készített felvétel között.

A legtöbbször azonban nem így nézzük majd a fotókat, hanem újratömörítés, feldolgozás után a Facebookon, Instagramon jelenik majd meg, és kis méretben, egy telefon képernyőjén vagy PC-n kerül szemünk elé. Ilyenkor pedig az apró részletek úgyis eltűnnek, a dinamikatartomány csökken, a nagy érzékelők előnye pedig többnyire semmivé foszlik.

A nevető harmadik

A digitális tükörreflexes kamerák a hagyományos, filmes tükörreflexes fényképezőgépek közvetlen leszármazottjai: kis túlzással szimplán csak elektronikára cserélték benne a filmet, az optikai rész gyakorlatilag semmit sem változott. Nevük, a Digital Single Lens Reflex is erre utal: az objektíven keresztül érkező fényt egy tükörből és prizmából álló rendszer vetíti a keresőn át a szemedbe - az expozíció pillanatában ez a tükör mozdul el, így jut a fény az érzékelőre. Ennek a megoldásnak az az óriási előnye az egyéb változatokkal szemben, hogy a keresővel gyakorlatilag az objektíven nézel át, tehát szinte pontosan azt látod, ami a filmre (érzékelőre) kerül.

A digitális technológia azonban nem igényli ezt az eljárást: például a kompakt kamerák vagy az okostelefonok érzékelője is folyamatosan dolgozik, a keresőben, a képernyőn pedig az így előállított kép jelenik meg. Ennek több előnye van - nem utolsósorban az, hogy nemcsak szinte, hanem egészen pontosan azt látjuk a kijelzőn, ami a kész felvételre kerül. Nem csoda, hogy a 2000-es években aztán megjelent egy olyan fényképezőgép-kategória, amely ezt a megoldást kombinálta a DSLR-ek sokoldalúságával.

Ezek a cserélhető objektíves rendszerkamerák a DSLM-ek (Digital Single Lens Mirrorless) vagy a MILC-ek (Mirrorless Interchangeable Lens Camera). A tükör és a prizma elhagyásával a gépház kisebb, olcsóbb és könnyebb lett, megmaradt viszont a sokoldalúságot fokozó, cserélhető objektív, illetve a képminőséget javító, nagy méretű érzékelő. Hátrány viszont a gyengébb üzemidő (hiszen az érzékelő és a kijelző is folyamatosan áramot igényel) és a potenciálisan kisebb objektívválaszték. A jövő azonban egyértelműen ennek a kategóriának kedvez; mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a Sony le is állt a DSLR vonallal, és egy ideje már csak a DSLM-ekre koncentrál.

Célszerszámok

Kanyarodjunk tehát vissza az eredeti kérdésre: telefon, DSLR vagy MILC? A válasz pedig az, hogy a felhasználástól függ. DSLR-t mi csak akkor ajánlunk újonnan, ha már rendelkezel több objektívvel egy adott platformhoz, bajonetthez, és tényleg komolyan érdekel a fényképezés, netán fotósként szeretnél dolgozni.

Amennyiben meglévő felszerelés nélkül ugrasz bele a vásárlásba, a jövő a DSLM/MILC kategóriáé, tehát ha komolyak a szándékaid, meg akarod tanulni a fotográfiát, később pénzt szeretnél keresni a felvételekkel, akkor ezek között érdemes keresgélned. Végül pedig ott vannak az okostelefonok.

Ha már eleve felső vagy csúcskategóriás mobilt használsz, és túlnyomórészt úgyis a közösségi oldalakon kötnek ki a fényképeid, akkor nem is választhatsz jobb fényképezőgépet a telefonodnál.

Ha szívesen olvasnál további érdekes és hasznos cikkeket, akkor szerezd be a 2021/07-es PC World magazint, amely mellé ajándékba jár néhány remek szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.