Hirdetés

Ha minden jól megy, akkor hosszú időn át ingyen netezhetünk külföldön



|

Fontos szavazáson jutott túl a külföldi mobilnetezés ingyenességét biztosító EU-s törvénytervezet.

Hirdetés

Az uniós szintű regulák kidolgozásáért felelős Európai Bizottság még februárban terjesztette elő azt a törvénytervezetet, ami további 10 évvel hosszabbítaná meg a 2015-ben hatályba lépett Európai Roaming Szabályozást érvényességét.

Ez a törvény tette lehetővé a nemzetközi roaming díjak unión belüli 2017-es eltörlését, jelenlegi formájában viszont csak 2022. június 30-ig lesz hatályban, így időszerűvé vált az aktualizálása és a meghosszabbítása.

Hirdetés

Jó hír, hogy az erről gondoskodó tervezet egy újabb fontos lépést tett az elfogadás irányába, a napokban ugyanis az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága is áldását adta rá.

Az új törvény nem csak az ingyenes roamingot tartaná fenn, de 2025-től a szolgáltatók közti elszámolásban is csökkentené az adatforgalom, a hívások és a szöveges üzenetek nagykereskedelmi árának felső korlátját. A parlamenti bizottság szerint az új árak (0,01 €/ hívás; 0,003 €/üzenet, 1 €/GB) jobban tükrözik a valós piaci viszonyokat, illetve biztosítják a kisebb szolgáltatók fenntartható működését is.

Az viszont már közvetlenül a felhasználókat érinti, hogy a felfrissített szabályozás kimondaná, hogy a szolgáltatóknak ugyanazt a minőségű és sebességű kapcsolatot kell garantálniuk külföldön is, mint odahaza. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a roamingoló 5G-s felhasználókat nem kényszeríthetnék 4G-s hálózatra.

A következő lépés, hogy az Európai Parlament és a végső döntésért felelős Európai Tanács is elfogadja a tervezetet, a testületek közti tárgyalás megkezdéséről az EP október 18-21 között esedékes plenáris ülésén fognak szavazni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.