Hirdetés

Ha szeretnél a saját elméd gyártotta szörnyeket látni, nézd meg ezt a videót



|

Egy kutatócsoport hozta létre a képsort, ami a káprázatot okozza.

Hirdetés

Biztosan láttál már olyan vonalakat, foltokat vagy pontokat tartalmazó ábrát, ami kis fixírozás után megmozdulni, vagy akár áramlani látszott, felfelé vezető lépcsőt, aminek, ha a tekinteteddel a tetejére érsz, "kiderül", hogy a levegőben lóg. Ezeket az illúziót keltő képeket nevezzük optikai csalódásnak. Ilyenkor bizony megcsal minket a szemünk, és egy az objektív valóságtól eltérő képet vetít az agyunknak.

A közelmúltban egy érdekes, kapcsolódó jelenséget demonstráló 2011-es videó került ismét a figyelem középpontjába, és tűnt fel internet-szerte különböző közösségi portálokon. A videó kezdőképén két női arc látható, a kép két szélén közöttük pedig egy kereszt, alatta az alábbi felirattal: Ide nézz! 

Hirdetés

Ha elindítod a felvételét, gyorsan elkezd átalakulni a két arc egy-egy másikká, és ez másodpercenként többször is megismétlődik. Ha a felvétel levetítése közben végig a keresztre fókuszálsz, egyszer csak megtörténik a csoda. A két arc elkezd torzulni és átformálódni.

A Tangen Cognition Lab egy sor hasonló jelenséggel foglalkozik tudományos szempontból, vizsgálva a jelenségekkel kapcsolatos ítélőképességet, döntéshozatalt és racionalitást. A jelenség létére a szervezet egy munkatársa, Sean Murphy jött rá 2010-ben, mikor egy memóriaműködéssel kapcsolatos kísérlethez sok portrét kellett végigpörgetnie és egyszer csak megjelentt nála is az illúzió.

Az optikai tüneményt azóta tucatnyi kísérlettel tökéletesítették már, megtalálva a torzulásokat elősegítő leghatékonyabb elemeket. Ennek eredményeként az eredeti videó effektjét egy másik, hasonlón is alkalmazták ismert emberek portréinak felhasználásával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.