Hirdetés

Hackerek csaltak ki felhasználói adatokat az Apple-től, a Facebooktól és a Discordtól



|

A magukat hivatalos személynek álcázó támadók pénzügyi csalásokra használták a megszerzett adatokat.

Hirdetés

Igen kínos helyzetbe került az Apple, a Facebook-anyavállalat Meta és a Discord, miután a Bloomberg nemrég nyilvánosságra hozta, hogy magukat hivatalos személynek álcázó hackerek mindhárom cégtől sikerrel csaltak ki felhasználói adatokat. A hírügynökség jelentése szerint a támadók meghackelt hatósági e-mail címekről vették fel a kapcsolatot a vállalatokkal, és olyan bizalmas információkhoz jutottak hozzá, mint a felhasználók telefonszáma, lakcíme és IP-címe.

A tech cégeket törvény kötelezi az illetékes szervek felé történő adatszolgáltatásra, amibe a nyilvánosság is betekinthet, a Meta például itt, az Apple pedig itt szokta közzé tenni az erről szóló statisztikáit. A kérések teljesítése többnyire bírósági végzéshez kötött, vészhelyzet fennállásakor viszont megkerülhető ez a feltétel.

Hirdetés

A Bloomberg szerint a hackerek ezt használhatták ki, így elég volt a hivatalos e-mail címeket "elkötniük" az akciók végrehajtásához. A jelentés azt írja, hogy a támadók pénzügyi csalási módszerek kidolgozásához használták a megszerzett adatokat. Az adathalász kísérlet a több mint 300 millió aktív felhasználóval bíró Snapchatet is érintette, de nem egyértelmű, hogy innen is sikerült-e felhasználói információkat kicsalni.

A hírügynökség megkeresésére az Apple, a Meta és a Snap is arra hivatkozott, hogy megvannak a szabályaik az illetéktelen kérések kiszűrésére, ám a jelek szerint ezek most elégtelennek bizonyultak. A Discord szóvivője pedig a Krebs on Securitynek erősítette meg, hogy valóban együttműködtek olyan adatszolgáltatások teljesítésében, melyekről később kiderítették, hogy illetéktelenek voltak.

Az eset ismét rávilágít, hogy hiába az erős jelszavak, a kétlépcsős azonosítás és a privát beállítások garmadája, az internet világában soha nem vehetjük garantáltnak, hogy biztonságban vannak az adataink.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.