Hirdetés

Halálos áldozattal járt a kórházat ért zsarolóvírusos támadás



|

Át kellett irányítani a beteget egy másik kórházba, mivel a Düsseldorfi Egyetemi Kórházat megtámadta egy zsarolóvírus.

Hirdetés

Márciusban még arról számoltunk be, hogy a Maze zsarolóvírus fejlesztői a koronavírusjárvány idejére felfüggesztették az az orvosi szervezetek támadását, de nem minden ransomware-ért felelős gárda állította ideiglenesen egyenesbe a morális iránytűjét. A német hatóságok ugyanis most arról számoltak be, hogy egy beteg életét vesztette, mivel a mentők nem tudták őt a regionálisan illetékes kórházba szállítani, mivel az egészségügyi létesítmény épp egy zsarolóvírus-támadás kellős közepén állt.

Hirdetés

Szeptember 10-én a Düsseldorfi Egyetemi Kórház rendszerét egy ransomware támadta meg, ami több mint 30 belső szervert ért el. Mialatt pedig a kórház technikai rendszer a padlón volt, egy nőnek sürgős orvosi segítségre lett volna szüksége, de a Düsseldorfi egységben a zsarolóvírus-támadás miatt nem tudták fogadni őt. Egy 30 kilométerre lévő másik kórházba szállították át, a késedelem miatt azonban életét vesztette. Ez az első olyan dokumentált eset, mikor a beteg halálához egy zsarolóvírus járult hozzá.

A német hatóságok jelenleg is nyomoznak az ügyben, a rendőrség álláspontja pedig az, hogy ha közvetlen összefüggést derítenek fel a zsarolóvírus-támadás és a nő halála között, akkor gyilkossági ügyként folytatódik a nyomozati szakasz. A német RTL értesülései szerint a rendőrség nyilatkozata után a zsarolóvírus-ért felelős csapat egyből lekapcsolta a vírus pénzbeli követeléseit.  A Düsseldorfi Egyetemi Kórház rendszere immár működőképest. 

Az Associated Press értesülései szerint egyébként a zsarolók eredetileg nem is a kórházat akarták megtámadni, hanem a Düsseldorfi Heinrich Heine Egyetemet, így azonban egy nagyobb hálózatot sikerült megfertőzniük, amelynek a Düsseldorfi Egyetemi Kórház is része volt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.