Hirdetés

Halott pókokat alakítottak robotokká egy amerikai egyetem kutatói



|

A Rice University laboratóriumaiban már régóta kísérleteznek az úgynevezett necrobotics tudományággal.

Hirdetés

Egyedülálló kutatási eredményeket publikált az amerikai Rice University egyik kutatócsoportja. A mérnökök ugyanis halott pókok testét felhasználva hoztak létre olyan robotokat, amelyek képesek kisebb eszközök megfogására. A sajátos, úgynevezett necrobotics tudományággal korábban már a Harvard kutatói is foglalkoztak, a Rice szakembereinek viszont nagyszerű eredményeket sikerült elérniük.

Te Faye Yap, Zhen Lie, Anoop Rajappan, Trevor J. Shimokusu és Daniel J. Preston csapata a biohibrid robotika megoldásait vették alapul a kísérletek során, az eredmények alapján pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a technológiának e speciális ága a közeljövőben továbbfejleszthető lesz.

Hirdetés

A kísérletekhez farkaspókokat használtak, mivel az állatok felépítése megkönnyítette a robotikai megoldások tesztelését. A pókok hidraulikai elvek alapján mozgatják a végtagjaikat, a farkaspókok pedig a testsúlyuk 130%-ának mozgatására is képesek, így érdekes és egyedülálló robot hibrideket tudtak alkotni a kutatók.

A jövőben a Rice mérnökei a repetitív feladatok elvégzésére fókuszálnak, és a robotpókok több lehetséges alkalmazási módját is tesztelik. A kapcsolódó tanulmány teljes leirata a Wiley Online Library oldalán ingyenesen elérhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.